

Česnica Ivane Selakov nije kao sve druge, evo zbog čega je njen božićni specijalitet drugačiji
Česnica Ivane Selakov drugačija je jer je vojvođanska
Česnica Ivane Selakov nezaobilazan je detalj na božićnoj trpezi, koju sama pravi a pevačica Ivana Selakov Božić svake godine proslavlja u toplini porodičnog doma, sa ćerkicom Krunom i izabranikom Peđom…

Rajko Ristić
Česnica Ivane Selakov po vojvođanskim običajima
Budući da je poreklom iz Vojvodine, Ivana česnicu pravi po tamošnjim običajima, koji se razlikuju od onih u ostatku Srbije. Česnice Ivane Selakov kao glavni sastojak u vojvođanskim kućama su, naime, orasi.
Pročitajte Prva praznična fotografija sa ćerkom – Ivana Selakov raznežila sve
– Božić proslavljam uvek u krugu porodice. Sama pravim česnicu! Kod ljudi iz Vojvodine, kao što sam ja, ona je slatka. Više je kao pita sa orasima nego pogača. Najsličnija je baklavi, jer se priprema u šećernom sosu. Naravno, unutra je parica. Ćerka ju je prošle godine izvukla i mnogo se obradovala – ispričala je ona za Informer.

Česnica Ivane Selakov nije klasična pogača već slatka pita
- 5 jaja
- 3 čaše šećera
- 2 čaše ulja
- 1 čaša jogurta
- 2 čaše kisele vode
Pročitajte Tajna Slavice Rokvić – Specijalitet koji mora da se nađe na trpezi svake prave domaćice za Badnji dan (recept)
- 1 čaša griza
- 200 g oraha
- 200g suvog grožđa
- prašak za pecivo
- 1 kg tankih kora
View this post on Instagram
Priprema:
Za fil sve sastojke, osim kisele vode, izmiksati po redu u gornjoj listi. Svaku koru poprskati kiselom vodom, a na svaku drugu koru stavljati fil. Poslednju koru premazati filom.
Pročitajte još recepata poznatih NA OVOM LINKU
Peći na 200C dok ne porumeni. Kad se česnica ispeče, izvaditi i pokriti sa krpom. Ohladiti i služiti.