Ručak kome je teško odoleti: Ćufte po švedskom receptu oduševile su sve koji su ih probali (RECEPT)
Ćufte u sosu na švedski način su preukusne
Ako se pitate šta biste danas mogli za ručak mi imamo odličan predlog za vas – ćufte u sosu od pavlake i senfa.
Ukoliko ste nekada jeli čuvene ćuftice u Ikei i dopale su vama se, ovaj recept je pravi izbor za vas, jer je ovo originalan recept za njih. I dok se kod nas ćufte pripremaju uglavnom u paradajz sosu, Šveđani to rade na nešto drugačiji način.
Ćufte u sosu od pavlake i senfa
Sastojci:
* 400 g mlevene junetine
* 1 manja glavice crnog luka
* 1 jaje
* 3 čena belog luka
* 1 kašika seckanog peršuna
* 4 pune kašike prezli
* 1 ravna kašičica mlevene paprike
* mleveni biber
* ulje
* so
Pročitajte: Pikantni ručak probudiće sva čula u vama – Sočne krmenadle u džakarta sosu (recept)
Za sos:
* 2 kašike gustina
* 250 ml juneće supe iz kocke
* 100 ml pavlake za kuvanje
* 1 kašičica senfa
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati.
2. U činiji sjediniti mlevenu junetinu, crni i beli luk, jaje, prezlu, mlevenu papriku, malo soli i bibera. Dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.
3. Od pripremljene smese dlanovima oblikovati kuglice težine 50 g. Propržiti ih na vrelom ulju sa svih strana da porumene, pa ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
4. U masnoću od mesa dodati gustin i propržiti. Sipati juneću supu i pavlaku za kuvanje, pa dobro izmešati žicom. Dodati senf i posoliti po ukusu, pa kratko prokuvati.
5. U pripremljeni sos ubaciti pržene ćuftice, te sve zajedno prokuvati desetak minuta. Ako je sos previše gust, po potrebi sipati još malo supe ili vode.
Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu Bakine kujne.