Čokoladne kokos kocke
bakina kujna

April 23, 2023 13:45

By

Dezert koji vraća u detinjstvo: Čokoladne kokos kocke (recept)

Čokoladne kokos kocke – slatkiš koji miriše na detinjstvo

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 15 min.

Sastojci:
Za koru:
* 4 jajeta
* 5 kašika šećera
* 1 kašika ulja
* 2 kašike mleka
* 5 kašika brašna
* 2 kašike kakaoa
* pola praška za pecivo

Za fil:
* 1 l mleka
* 2 jajeta

* 1 puding s ukusom vanile
* 5 kašika brašna
* 150 g šećera
* 1 vanil-šećer
* 150 g putera
* 100 g čokolade za kuvanje
* 50 g kokosa

Pročitajte: Slatko, hrskavo i sočno – Kikiriki bajadere, posni kolačići za svačiji ukus (recept)

Čokoladne kokos kocke

Foto: Ženj Aćimović

Za dekoraciju:
300 ml slatke pavlake

Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer.
Dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje i mleko u tankom mlazu
neprekidno muteći mikserom. Posebno sjediniti brašno, kakao i prašak za
pecivo, pa varjačom umešati u smesu.
2. Četvrtasti kalup dimanzija 20×20 cm obložiti papirom za pečenje i izliti
u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta.
Pečenu koru ohladiti i poprečno preseći napola.
3. Za pripremu fila u šerpu sipati 700 ml mleka, dodati šećer i vanil-šećer,
pa kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti jaja, puding i
brašno, pa smesu sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
4. U vruć krem dodati kockice putera i mešati dok se ne otope. Krem
podeliti nadva dela, pa u jedan deo dodati kockice čokolade i mešati dok se
ne rastope, a u drugi umešati kokos.
5. Prvu koru vratiti u kalup, premazati je čokoladnim filom, preklopiti
drugom korom i naneti fil od vanile. Kolač ostaviti da se ohladi i stegne a
zatim ga ukrasiti šlagom od slatke pavlake.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović