Dijeta bez gladovanja svet portal svet
Svet

May 23, 2024 17:13

By

Smršajte bez izgladnjivanja: Da, moguće je, evo i kako

Dijeta bez gladovanja daje odlične rezultate

Čak se i dijete koje se smatraju najzdravijima u većoj ili manjoj meri zasnivaju na brojanju kalorija. I to uopšte nije loš princip. Na primer, ako vaše telo troši 2.000 kalorija dnevno, a vi unesete 1.500, organizam će ostatak energije morati da „povuče” iz masnih naslaga, što će dovesti do mršavljenja, piše magazin „Srećna žena” u najnovijem broju koji već možete pronaći na svim kioscima i u marketima! Dijeta bez gladovanja je pred vama.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели TV Novele (@tv_novelesrbija)

Dijeta bez gladovanja je moguća

Nisu sve kalorije iste
Međutim, stvari se ne mogu baš tako generalizovati jer nisu sve kalorije jednake. Na primer, 1.000 kalorija koje dolaze iz čorbe od belog luka kakva se obično sprema zimi u Španiji i Francuskoj ekvivalent su jednom i po tanjiru tog jela. To bi gotovo svako mogao da pojede, a da ni ne trepne. S druge strane, ako bismo pileća prsa pretvorili u kalorije, da bismo uneli 1.000 kalorija, trebalo bi da pojedemo 684 grama mesa, što uopšte nije malo. Upravo imajući to u vidu, stručnjaci su osmislili makrodijetu, vođeni mišlju da nije važan samo broj kalorija, već da su njihovi izvori jednako bitni kako se ljudi ne bi izgladnjivali dok mršave. Inače, reč makro se u nazivu odnosi na makronutrijente, koji se mogu podeliti u tri velike grupe – ugljene hidrate, proteine i masti.

Pročitajte Otkrivamo vam najbrži i najlakši način skidanja sala sa stomaka – Evo šta će vam pomoći u tome 

Principi makrodijete
– Najbolje je da se prvo konsultujete s nutricionistom koji će, shodno vašem zdravstvenom stanju i težini, odrediti koliko vam je kalorija dnevno potrebno.
– Makrodijeta podrazumeva da 40% dnevnog unosa budu kalorije koje dolaze iz ugljenih hidrata, 40% treba da čine one čiji su izvori proteini, dok preostalih 20% odlazi na kalorije koje dobijamo iz masti.

Dijeta bez gladovanja svet portal svet

GettyImages

Prednosti makrodijete
– Pored toga što će vam ova dijeta pomoći da vam ishrana bude uravnotežena, u njoj nema zabranjenih namirnica – možete jesti bukvalno sve!
– Naravno, to ne znači da tu pogodnost treba zloupotrebiti – treba jesti što raznovrsnije obroke, a ugljeni hidrati iz kojih crpite kalorije ne bi trebalo da budu iz industrijski prerađenih namirnica, već mahom iz voća koje je bogato ne samo antioksidansima, već i vlaknima koja će vam poboljšati probavu.
– Naučnica koja je doktorirala na nutricionizmu, Stela Volpi, sa Univerziteta u Filadelfiji, smatra da je ključ uspeha u dobroj ravnoteži između proteina i ugljenih hidrata, s tim što je dozvoljeno dati sebi malo oduška s vremena na vreme i počastiti se visokokaloričnim parčetom domaće torte – na primer, nakon nedeljnog ručka.

Dijeta bez gladovanja svet portal svet

Šta još treba da znate o makrodijeti, kako da brojite kalorije i kako biste mogli koncipirati svoj dnevni meni saznaćete čim nabavite novi broj magazina „Srećna žena” – potražite ga kod svog prodavca novina, čeka vas na svim kioscima i u marketima i ne zaboravite da sada izlazi svakog 5. u mesecu!

AUTOR: SVET

IZVOR: SREĆNA ŽENA

FOTO: GETTY IMAGES