Egipat torta
bakina kujna

January 22, 2023 13:45

By

Slatki klasik sa kojim nećete pogrešiti: Egipat torta (recept)

Egipat torta – kremasti slatkiš s vanilom i pečenim lešnicima

za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 20 min.
mirovanje: 2 sata

Sastojci:
Za kore:
* 12 belanaca
* 12 kašika šećera
* 240 g mlevenih pečenih lešnika
* 3 ravne kašike brašna

Za prvi fil:
* 1 l mleka

* 12 žumanaca
* 12 kašika šećera
* 5 kašika brašna
* 5 kašika gustina
* 2 vanil-šećera
* 250 g putera

Pročitajte: Iz riznice recepata naših baka – Kremasta i sočna poslastica sa orasima, torta pijani Isidor (recept)

Egipat torta

Foto: Ženja Aćimović

Za drugi fil:
* 500 ml slatke pavlake
* 300 g krokanta od lešnika
Za krokant od lešnika:
* 200 g šećera
* 200 g pečenih lešnika

Priprema:
1. Za pripremu jedne kore umutiti 4 belanceta u čvrst šam postepeno
dodajući 4 kašike šećera. Dodavati 4 žumanceta (jedno po jedno)
neprekidno muteći mikserom. Na kraju varjačom umešati 80 g pečenih
mlevenih lešnika i 1 ravnu kašiku brašna. Smesu sipati u okrugli kalup
prečnika 26 cm koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Koru peći
na 180°C oko 20 minuta. Na isti način od preostalog materijala napraviti
još dve kore.
2. Za pripremu prvog fila žumanca umutiti sa šećerom i vanil-šećerom.
Dodati gustin i brašno, pa sve razmutiti u 200 ml hladnog mleka. Preostalo
mleko zagrejati do ključanja, pa sipati u njega umućenu smesu i kuvati dok
se ne zgusne. U prohlađenu kremu dodati puter i izmiksati.
3. Napraviti krokant od lešnika. Otopiti 200 g šećera na umerenoj
temperaturi da se karamelizuje, pa dodati cele pečene lešnike. Promešati i
preručiti na nauljeni tanjir. Ostaviti da se ohladi, a zatim usitniti u
blenderu.
4. Umutiti slatku pavlaku u šlag i umešati 300 g usitnjenog krokanta.
5. Kore filovati prvo žutim, a zatim belim filom i naslagati ih jednu preko
druge. Na kraju celu tortu premazati žutim filom i dekorisati po želji.

Egipat torta je omiljena poslastica mnogih, i sa ovim slatkišom nikada ne možete pogrešiti.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović