Kako sačuvati jagode svet portal svet
Svet

May 24, 2024 14:30

By

Kako da vam jagode ne propadnu: Uz ovaj trik ostaće sveže nekoliko dana

Kako sačuvati jagode i njihovu svežinu sada je poznato

Jagode spadaju u voće koje se najbrže kvari. I sami znate da, ako ih uberete ili kupite danas, već sutradan nisu u baš sjajnom stanju, zbog čega važi pravilo da ih treba jesti neposredno nakon branja (ili makar istog dana). Međutim, postoji nekoliko saveta pomoću kojih možete sačuvati svežinu ovog voća i do nekoliko dana, s tim što je važno da plodove držite u frižideru, piše magazin „Srećna žena” u najnovijem broju koji već možete pronaći na svim kioscima i u marketima! Kako sačuvati jagode od propadanja pročitajte u nastavku teksta.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели TV Novele (@tv_novelesrbija)

Kako sačuvati jagode i njihovu svežinu otkrivamo vam

– Poređajte jagode jednu do druge u dubokom tanjiru. Ako vidite da su neke već postale suviše „gnjecave”, odvojte ih sa strane i iskoristite ih odmah – na primer, za pravljenje smutija. Pokrijte tanjir s jagodama plastičnom folijom, s tim što bi bilo sjajno da ona ne dodiruje voće.
– Foliju probušite čačkalicom na nekoliko mesta kako bi vazduh mogao da cirkuliše, ali povedite računa da ne probušite jagode.
– Ostavite ih u frižideru na temperaturi od 2º do 4º. Tako će ostati sveže najmanje 4-5 dana, u zavisnosti od toga koliko su zrele.
– Kad jagode izvadite iz frižidera, bilo bi dobro da ne stoje dugo i da ih odmah operete i pojedete.

Kako sačuvati jagode svet portal svet

Getty images

Šta ne treba raditi
– Nema potrebe da perete jagode pre nego što ih stavite u frižider.
– Takođe ne treba da sklanjate peteljke pre skladištenja jagoda.
– Ne stavljajte ih jedne na druge. Ipak, postoji trik koji možete primeniti ako u frižideru nemate mesta da stoje jedne kraj drugih. Stavite ih u cediljku i prekrijte plastičnom folijom sa izbušenim rupicama. Tako ćete obezbediti dovoljno vazduha i sprečiti kvarenje čak i ako su jagode jedne na drugima.

Pročitajte Jagode su zdrave, ne možete ni da zamislite koliko – Ovo su benefiti koje ovo voće apsorbuje 

Dobro je znati
– Mada nije pravilo, jagode koje se prodaju „na veliko” na pijaci ili u prodavnicama obično su ukusnije od onih u plastičnim posudama koje možete naći u supermarketima.
– Dobro je da jagode izvadite iz frižidera sat vremena pre konzumiranja – tako ćete im dati dovoljno vremena da „povrate” svoj pravi ukus i moći ćete da uživate u njima kao da ste ih tek ubrali!

Kako sačuvati jagode svet portal svet

Još mnogo sjajnih saveta i trikova o namirnicama, ali i zdravlju, lepoti, modi, uređenju doma, štednji, kućnim ljubimcima i još mnogo čemu pronađite u magazinu „Srećna žena”, koji sada izlazi svakog 5. u mesecu. Novi broj vas već čeka na svim kioscima i u marketima, pa požurite po svoj primerak!

AUTOR: SVET

IZVOR: SREĆNA ŽENA

FOTO: GETTY IMAGES