Karamel rozenka
bakina kujna

November 12, 2022 13:45

By

Nalik bajaderi, a mnogo sočnije i ukusnije štanglice: Karamel rozenka se mora naći na vašoj slavskoj trpezi (recept)

Karamel rozenka – novi omiljeni kolačić za slavsku trpezu

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Karamel rozen kolač – štanglice s keksom, lešnicima i karamelizovanim šećerom
za 10 osoba
priprema: 30 min.
mrsno jelo

Sastojci:
• 1 pakovanje rozen korica
• 400 g šećera
• 500 ml vode
• 250 g putera
• 100 g bele čokolade
• 250 g mlevenih lešnika
• 350 g mlevenog keksa

Za glazuru:

• 150 g čokolade za kuvanje
• 4 kašika ulja

Pročitajte: Pripremate slavsku trpezu? Ovi kolačići će vas raspametiti, a veoma lako se pripremaju (recept)

Karamel rozenka

Foto: Svetlana Belić

Priprema:
1. U šerpu sipati šećer i zagrevati ga na umerenoj temperaturi dok se ne
karamelizuje.
2. Sipati vodu i nadalje kuvati dok se karamel ne rastopi.
3. Dodati puter isečen na kockice i mešati dok se i on ne rastopi.
4. Smesu izmaći s ringle pa dodati kockice bele čokolade i mešati dok se
ne rastope.
5. Na kraju ubaciti mlevene lešnike i keks, te mešati dok se ne dobije
ujednačena smesa.
6. Rozen korice premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu preko
druge, poslednju koru ne premazivati.
7. Kolač odozgo pritisnuti težim predmetom i ostaviti na hladnom da se
stegne.
8. Posebno pripremiti glazuru. Čokoladu sjediniti s malo ulja i rastopiti na
pari. Nakon što se kolač stegne preliti ga čokoladnom glazurom i ostaviti
da se ohladi. Karamel rozenka je spremna. Gotov desert iseći na štanglice željene veličine.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Svetlana Belić