Karamel torta
bakina kujna

19 Novembra, 2022 13:45

Dezert idealan za novogodišnju trpezu – Karamel torta (recept)

Karamel torta – novogidšnji dezert za čitavu porodicu

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Karamel torta sa čokoladnim musom – neodoljiva kremasta poslastica kojoj je teško odoleti
Priprema: 60 min.
Pečenje: 25 min.

Za 12 parčadi

Za koru:
3 jajeta
130 g šećera
70 g brašna
2 kašike kakaoa

1 kašičica praška za pecivo
30 g putera
3 kašike ruma
100 ml mleka

Za karamel fil:
70 g oraha
70 g lešnika
70 g badema
30 g suvih brusnica
30 g suvog grožđa
200 g šećera
20 g putera
150 ml slatke pavlake

Pročitajte: Nalik bajaderi, a mnogo sočnije i ukusnije štanglice – Karamel rozenka se mora naći na vašoj slavskoj trpezi (recept)

Karamel torta

Foto: Svetlana Belić

Za čokoladni mus:
3 žumanceta
60 g šećera
150 ml mleka
400 ml slatke pavlake
350 g mlečne čokolade
Za dekoraciju:
1 kašika kakaoa za posipanje
30 g listića badema

Priprema:
1. Za pripremu kore odvojiti belanca od žumanaca i umutiti ih u čvrst šam
postepeno dodajući polovinu šećera. Odvojeno umutiti žumanca s
ostatkom šećera. Posebno sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo.
2. U smesu od žumanaca naizmenično dodavati mešavinu suvih sastojaka i
kašiku po kašiku šama od belanaca polako mešajući varjačom. Na samom
kraju, u tankom mlazu sipati rastopljen i prohlađeni puter.
3. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pačenje i izliti u njega
pripremlejnu smesu za koru. Poravnati je špahtlom i peći u zagrejanoj rerni
na 180°C oko 25 minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi.
4. Za pripremu karamel fila iseckati orahe, lešnike i bademe, i kratko ih
propržiti u suvom tiganju. Posebno u šerpi rastopiti šećer i puter. Skloniti s
ringle pa dodati vruću slatku pavlaku, te nastaviti kuvanje na umerenoj
temperaturi neprekidno mešajući dok se ne dobije gust fil. U njega dodati
brusnice, suvo grožđe, pržene lešnike, bademe i orahe.
5. Za pripremu čokoladnog musa umutiiti žumanca i šećer, pa sipati mleko
i 100 ml slatke pavlake. Kuvati na pari neprekidno mešajući dok se ne

zgusne. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Ostaviti da
se ohladi i stegne te penasto umutiti mikserom. Ostatak slatke pavlake
umutiti u čvrst šlag, i sjediniti sa čokoladnim kremom.
6. Pečenu koru u kalupu poprskati mešavinom mleka i ruma. Odozgo
naneti karamel krem i poravnati ga špahtlom te ostaviti na hladnom da se
stegne. Potom naneti mus od čokolade i vratiti u frižider da se stegne.
Nakon što se torta ohladi, izvaditi je iz kalupa i prebaciti na tacnu za
posluženje. Posuti je kakaom i ukrasiti listićima badema, vaša karamel torta je spremna za posluženje.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

Najnovije na portalu Lepota&Zdravlje

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Svetlana Belić