Kolač od jabuka svet portal svet
bakina kujna

April 29, 2023 13:45

By

Osvežavajući, hrskavi dezert kojem će se deca najviše obradovati: Kocke sa jabukama (recept)

Kocke sa jabukama – sočni voćni fil u koricama od patišpanja

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

za 15 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 30 min.

Sastojci:
Za koru:
* 4 jajeta
* 150 g šećera
* 100 g brašna
* 1 ravna kašičica praška za pecivo

Za voćni fil:
* 600 g jabuka
* sok od 1/2 limuna
* 600 ml vode
* 100 g šećera

* 1 vanil-šećer
* 15 g želatina u prahu

Za mlečni fil:
* 300 ml slatke pavlake
* 200 g maskarpone sira
* 2 kašike šećera u prahu
* 100 g čokolade za kuvanje

Pročitajte: Dezert koji vraća u detinjstvo – Čokoladne kokos kocke (recept)

Kocke sa jabukama

Foto: Ženja Aćimović

Za dekoraciju:
* 200 ml slatke pavlake

Priprema:
1. Za pripremu kore umutiti belanca u čvrst šam postepeno dodajući
šećera. Dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći mikserom.
Posebno sjediniti brašno i prašak za pecivo, pa varjačom umešati u smesu.
2. Četvrtasti kalup dimenzija 25×25 cm obložiti papirom za pečenje i izliti
u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
Pečenu i prohlađenu koru poprečno preseći napola.
3. Za pripremu voćnog fila jabuke oljuštiti i iseći na kockice, poprskati ih
sokom od limuna i preliti vodom, dodati šećer i vanil-šećer, pa kuvati dok
ne omekšaju. Želatin preliti sa 6 kašike vode i ostaviti da nabubri. Dodati
ga u vruću smesu s jabukama i mešati dok se ne rastopi.
4. Za pripremu mlečnog fila, slatku pavlaku umutiti u šlag, sjediniti ga sa
šećerom u prahu i maskarpone sirom, pa dobro izmešati. Na kraju dodati
rendanu čokoladu.
5. Prvu koru vratiti u tepsiju, preliti je filom od jabuka i preklopiti drugom
korom. Odozgo premazati mlečnim filom. Kolač ostaviti na hladnom da se
stegne.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović