kolač bela pahuljica svet novine svet portal
Svet

November 8, 2024 11:45

By

Mekan poput oblaka i pun kremastog fila: Omiljeni kolač Jovanke Broz jedan je od najukusnijih (recept)

Kolač bela pahuljica savršena je poslatica za svaku priliku

Iako su bili u prilici da uživaju u umeću najboljih kuvara sveta, Josip Broz Tito i njegova supruga su u trenucima odmora sami pravili omiljene specijalitete. Bela pahuljica bio je omiljeni kolač nekadašnje prve dame Jugoslavije Jovanke Broz i dopašće se svim sladokuscima.

Kolač bela pahuljica svet novine svet portal

Getty images/Keystone

Kolač bela pahuljica – Kremast i sočan

Kolač bela pahuljica je bio omiljeni desert Jovanke Broz. Ovaj kolač se još zove i Jovankine kocke. Nakon rastanka sa predsednikom Titom, Jovanka je bila jako tužna i puno suza je isplakala… Poznato je da je Tito voleo belu boju i tako je nastao i naziv ovog kolača, zbog suza, zbog bele boje – bela pahuljica.

Sastojci za koru:

– 7 belanaca
– 1 celo jaje
– 7 kašika šećera
– 7 kašika brašna
– 3 kašike mlake vode

Fil:

– 7 žumanaca
– 7 kašika šećera
– 6 kašika brašna
– 1 kašika gustina
– 800ml mleka
– 250gr margarina

Kolač bela pahuljica svet novine svet portal

Youtube printscreen/deda Miletova kuhinja

Preliv za koru:

– oko 100ml mleka
– 1-2 kašike ruma

Dekoracija: Šlag i crna čokolada

kolač bela pahuljica svet novine svet portal

Youtube printscreen/Deda Miletova kuhinja

Priprema:

Razdvojimo belanca od žumanaca. Belanca umutimo uz dodavanje šećera, dodamo brašno, mlaku vodu i jedno celo jaje. Koricu dobijenu od belanaca ispečemo.

Fil napravimo tako što u mleku skuvamo umućena žumanca sa brašnom, šećerom i gustinom. Kada se smesa skuva i prohladi, doda se margarin.

Koru prelijemo sa mlekom sa rumom. Kada se kora natopi, prelije se preko sa dobijenim filom, preko kojeg se stavi umućen šlag i narenda se čokolada.

AUTOR: Svet

FOTO: GETTY images, youtube printscreen