Mekan poput oblaka i pun kremastog fila: Omiljeni kolač Jovanke Broz jedan je od najukusnijih (recept)
Kolač bela pahuljica savršena je poslatica za svaku priliku
Iako su bili u prilici da uživaju u umeću najboljih kuvara sveta, Josip Broz Tito i njegova supruga su u trenucima odmora sami pravili omiljene specijalitete. Bela pahuljica bio je omiljeni kolač nekadašnje prve dame Jugoslavije Jovanke Broz i dopašće se svim sladokuscima.
Getty images/Keystone
Kolač bela pahuljica – Kremast i sočan
– Kolač bela pahuljica je bio omiljeni desert Jovanke Broz. Ovaj kolač se još zove i Jovankine kocke. Nakon rastanka sa predsednikom Titom, Jovanka je bila jako tužna i puno suza je isplakala… Poznato je da je Tito voleo belu boju i tako je nastao i naziv ovog kolača, zbog suza, zbog bele boje – bela pahuljica.
Sastojci za koru:
– 7 belanaca
– 1 celo jaje
– 7 kašika šećera
– 7 kašika brašna
– 3 kašike mlake vode
Fil:
– 7 žumanaca
– 7 kašika šećera
– 6 kašika brašna
– 1 kašika gustina
– 800ml mleka
– 250gr margarina
Preliv za koru:
– oko 100ml mleka
– 1-2 kašike ruma
Dekoracija: Šlag i crna čokolada
Priprema:
Razdvojimo belanca od žumanaca. Belanca umutimo uz dodavanje šećera, dodamo brašno, mlaku vodu i jedno celo jaje. Koricu dobijenu od belanaca ispečemo.
Fil napravimo tako što u mleku skuvamo umućena žumanca sa brašnom, šećerom i gustinom. Kada se smesa skuva i prohladi, doda se margarin.
Koru prelijemo sa mlekom sa rumom. Kada se kora natopi, prelije se preko sa dobijenim filom, preko kojeg se stavi umućen šlag i narenda se čokolada.