Omiljen desert Josipu Brozu i svim Jugoslovenima: Titov kolač jedan je od najukusnijih RECEPT
Titov kolač bio je omiljen svim Jugoslovenima a recept je obelodanjen nakon što je dugo bio držan u najvećoj tajnosti
Josip Broz Tito je, kako se pričalo, dosta pažljivo birao čime se hrani. Između ostalog voleo je slatkiše, a dezert poznat kao Titov kolač bio mu je jedan od omiljenih. Recept za Titov kolač ovu poslaticu je dugo bio pod velom misterije, ali se nakon više godina napokon saznalo koji su sastojci Titovog kolača.
Titov kolač domaćice prave i dan-danas
Sastojci za biskvit
žumance – četiri komada
šećer – 200 grama
hladna kafa – pet kašika
mleveni orasi – 100 grama
Pročitajte Porodica ostala nema pred odlukom Dragane Mirković – Sada je svemu došao kraj
brašno – pet kašika
ulje – tri kašike
prašak za pecivo – jedno pakovanje
šlag – od pet belanaca
Sastojci za fil 1
mleko – 400 ml
brašno – pet kašika
žumance – dva komada
Sastojci za fil 2
puter – 250 grama
šećer – 10 kašika
Još recepata poznatih pročitajte OVDE
istopljena kuhinjska čokolada – 100 grama
vanilin sećer – jedno pakovanje
Kako se priprema Titov kolač
Prvo je potrebno da odvojite belanca od žumanaca. A onda posle toga da u belance dodate i 100 grama sećera, nakon čega ćete sve lepo promešati i mikseru. Takođe, i u žumanca dodajte 100 grrama sećera i posle dobro izmiksajte. Kad to završite, onda sipajte pet kašika hladne kafe,100 grama oraha, pet kašika brašna,tri kašike ulja, prašak za pecivo i smesu od belanaca. Prvo zagrejte rernu na oko 200 stepeni i pecite nekih 25 minuta.
Pročitajte Starinski kolač koji je proslavila Milena Dravić – Tradicionalan recept koji nas vraća u detinjstvo
Fil:
U 400 ml mleka sipajte pet kašika brašna i dva žumanca i kuvajte i mešajte sve vreme.