Komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića svet portal svet tabloid svet
Svet

November 20, 2023 12:54

By

Potresne reči na komemoraciji Žarku Lauševiću: Mahnuo si mi i rekao da se vidimo… Anita, ne plači…

Komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića

Danas je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića koji je preminuo 15 novembra, posle kraće borbe sa bolešću. Tim povodom okupile su se brojne poznate ličnosti iz sveta umetnosti, a među njima bili su Dragan Bjelogrlić, Vida Ognjenović, Irfan Mensur, Mima Karadžić, Voja Brajović, Milan Marić i Svetozar Cvetković koji su održali govor.

Komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića svet portal svet tabloid svet

Ata images

– Kada odu najveći, svet zastane, zvezde se uskomešaju, disanje se zaustavi, srce se stegne, a nebo se otvori da primi velikana. Postajemo zbunjeni sa ogromnom prazninom. Žarka sam voleo da gledam na sceni i platnu, voleo sam da ga čitam, njegove slike i crteže, voleo sam sa njim da radim. A najviše sam voleo da pričam sa njim. Pričao sa njim o glumi, veri, nacijama, istoriji… o svemu. Svaki taj razgovor, nebitno kad i gde se dešavao, svi ti topli ljudski razgovori odisali su njegovom gospodskom diskrecijom bez zadiranja u sagovornikovu intimu. Poslednji beše na terasi tvoje bolničke sobe, pre mesec dana. Bio je topao jesenji dan. Jeli smo teletinu. Ti, Anita i ja smo pričali dugo i polako, o svemu i svačemu. Rekoh ti tada kako mi je to najlepši dan posle dužeg vremena, nisam znao da ću ga pamtiti do kraja života – rekao je Dragan Bjelogrlić, prisećajući se dana provedenog sa dugogodišnjim prijateljem.

Pročitajte Poslednji razgovor sa Žarkom Lauševićem njegov prijatelj zauvek će pamtiti – Smejao se, a onda je usledilo ono najgore 

– Bio je talentovan, imao je jedinstven žar, neprestano se saplićući o njegovu krhku i tananu dušu. Kao da je zlo izabrao junaka savremene antičke drame. Kroz takav život Žarko je suvereno nosio ulogu tragičnog junaka jednog zlog vremena. Radio je sve to dostojanstveno, zrelo i muški. Ipak, njegova krhka i ranjena duša to nije mogla da izdrži. Podlegla je ranama. Poslednja slika – ti stojiš na terasi bolnice. I dalje si lep. Mašeš mi i vičeš mi – “vidimo se”. Vidimo se u nekom boljem svetu, ako zaslužim da budem pored tebe – rekao je Bjelogrlić, koji nije uspeo da zadrži suze.

Komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića svet portal svet tabloid svet

Ata images

Komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića – Anita ne plači, ljutiće se Žarko

Od Žarka se potresnim rečima oprostio i glumac Irfan Mensur.

– Nemojte da je ko suzu pustio, Anita, Branka, deco, dragi prijatelji. Ljutiće se Žarko, znam ga. Svi su već sve rekli i zapisali i meni nije ostalo ništa, ostala su mi samo sećanja. Da bih se prisetio, napravio sam puškice. Napisao sam sve na ruci. Šta će meni nedostajati. Nedostajaće mi naši razgovori dok je bio u Njujorku, tekstovi koje mi je slao još nedopisanih knjiga sa pitanjem “šta misliš” i ja sam nekad mislio…

Komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića svet portal svet tabloid svet

Ata images

– Nedostajaće mi preporuke koje knjige da pročitam i koje je kupovao. Nedostajaće mi ono što sam mu preporučivao. Nedostajaće mi jedan poklon koji sam dobio od njega, neke žute čarape. Nedostajće mi naše šetnje. On upali kameru na svom telefonu pa šetamo Njujorkom, a onda ja upalim kameru posle par dana pa šetamo Beogradom, a on mi kaže “lakše malo, da uživam”. Dragi moji, ode Žarko, ali ja ne pristajem na to jer nije fer – rekao je Irfan Mensur i svojim rečima rasplakao mnoge.

 

AUTOR: SVET

IZVOR: STORY, KURIR

FOTO: ATA IMAGES