Ledeni vetar sa čokoladom
bakina kujna

February 11, 2023 13:45

By

Vaša nova omiljena poslastica: Torta ledeni vetar sa čokoladom, prste da poližete (recept)

Ledeni vetar sa čokoladom – kremasta torta s hrskavim koricama od belanaca

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

za 16 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 90 min.

Sastojci:
Za kore:
* 9 belanaca
* 300 g šećera
* 1 kašika sirćeta
* 1 kašičica putera

Za fil I:
* 9 žumanaca

* 5 kašika šećera
* 2 vanil-šećera
* 3 kašike brašna
* 2 kašike gustina
* 250 ml mleka
* 100 g čokolade zakuvanje
* 250 ml putera

Pročitajte: Slatki klasik sa kojim nećete pogrešiti – Egipat torta (recept)

Ledeni vetar sa čokoladom

Foto: Ženja Aćimović

Za fil II:
* 350 ml slatke pavlake
* 50 g čokolade
* 50 g pečenih seckanih lešnika
Za dekoraciju:
* 2 krem šlaga od čokolade
* 200 ml mleka

Priprema:
1. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer i kašiku sirćeta.
Pleh obložiti papirom za pečenje i premazati puterom. Izliti u njega smesu
za koru i poravnati je.
2. Peći u zagrejanoj rerni na 150°C oko 90 minuta dok ne dobije zlatno-
smeđu boju i postane hrskava na dodir. Ohlađenu koru uzdužno preseći na
tri dela.
3. Za pripremu fila I umutiti žumanca, šećer, vanil-šećer, mleko, brašno i
gustin. Smesu preručiti u šerpu i kuvati neprekidno mešajući žicom dok se
ne zgusne. U vruć fil dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne
rastopi. U ohlađe fil dodati omekšani puter i izmiksati.
4. Za pripremu fila II slatku pavlaku umutiti je u čvrst šlag, pa dodati
krupno rendanu čokoladu i lešnike, te polako promešati.
5. Prvu koru premazati 1/2 fila I, preko njega naneti 1/2 fila II i preklopiti
drugom korom. Postupak filovanja ponoviti još jednom. Gornju koru
premazati šlagom od čokolade.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović