Leopard hleb
bakina kujna

January 8, 2023 13:45

By

Ovakav slatki hleb sigurno još uvek niste videli… a ni probali (recept)

Leopard hleb – slatko pecivo nesvakidašnjeg izgleda i ukusa

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Leopard hleb – dekorativno slatko pecivo koje ćete obožavati
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
mirovanje: 60 min.
pečenje: 40 min.

Sastojci:
Za starter: 25 g gustina * 250 ml mleka * 50 g putera
Za osnovno testo: 400 g brašna * 20 g svežeg kvasca * 200 ml mleka * 70
g šećera * prstohvat soli * rendana korica pomorandže
Za svetlobraon testo: 1 kašičica kakao praha + 1 kašika mleka
Za tamnobraon testo: 3 kašičice kakao praha + 1 kašika mleka
Za glazuru: 100 g čokolade * 30 ml slatke pavlake * 50 g seckanih pečenih
lešnika

Pročitajte: Nalik bajaderi, a mnogo sočnije i ukusnije štanglice – Karamel rozenka se mora naći na vašoj slavskoj trpezi (recept)

Leopard hleb

Foto: Ženja Aćimović

Priprema:

1. Za pripremu startera u šerpici sjediniti gustin i mleko i kuvati dok se ne
zgusne. Izmaći s ringle, pa dodati puter i mešati dok se ne otopi.
2. Za pripremu testa razmutiti kvasac u mlakom mleku s kašičicom šećera
i brašna, pa ostaviti da nadođe. U vanglici pomešati brašno i šećer, dodati
pripremljeni kvasac, rendanu koricu pomorandže i starter, pa umestiti
glatko testo. Pokriti ga i ostaviti da odmara desetak minuta.
3. Testo podeliti na dva dela, a zatim jednu polovinu testa preseći još
napola. Veći deo testa ostaviti svetle boje, a manje četvrtine obojiti. U
jednu četvrtinu dodati mešavinu kašičice kakaoa i kašike mleka da bi se
dobilo svetlobran testo, a u drugu dodati mešavinu tri kašičice kakaoa i
jedne kašike mleka da bi se dobilo tamnobraon testo. Testo ostaviti da
odmara 15 minuta.
4. Svaki deo testa iseći na 7 delova. Svetlobraon delove oblikovati u
štapiće, tamno braon delove istanjiti u elipse i njima obložiti svetlobraon
štapiće. Ovako oblikovane štapiće obložiti svetlim delovima testa. Punjene
štapiće ostanjiti i preseći napola da bi se dobilo 14 štapića.
6. Štapiće poslagati u pravougaoni kalup, jedan preko drugog i ostaviti da
odstoje 60 minuta. Premazati ih mlekom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C
oko 40 minuta. Gotov hleb preliti glazurom od čokolade (otopiti čokoladu
s pavlakom).

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović