Svet

5 марта, 2022 13:00

„Šest meseci unapred se zna pobednik“: Maja Nikolić otkriva tajne Beovizije, sve je nameštaljka!?

Darovita vokalna solistkinja Maja Nikolić pomno je pratila polufinalne večeri ovogodišnje „Beovizije“, kao i sve nastupe šarenolikih takmičara, koji su pokazali dijapazon nesvakidašnjih energija, interpretacija, vizelnih efekata i scenskih pokreta. Kao jedna od muzičkih zvezda koja je imala prilike da nastupa i spozna umetničku nit širom Amerike, u eminentnim džez lokalima, na prvi takt može da oseti koja numera bi mogla da osvoji svetsku publiku, ali i da ostavi vanvremenski trag.

Nakon završene Akademije džez pevanja „Stela Adler“ u Los Anđelesu, njenu unikatnu boju glasa prepoznao je i slavni producent Met Voren, a upravo on joj je otkrio šta treba da poseduje vrsni muzičar. Vođena intuicijom, obrazovanjem i apsolutnim sluhom, Maja je za Svet podelila  mišljenje u vezi sa kandidatima koji bi mogli da našu zemlju predstavalju na izboru za „Pesmu Evrovizije“.

S obzirom na vašu višedecenijsku, muzičku karijeru, ali i međunarodni kredibilitet, kako komentarišete izvođače koji se bore za odlazak na Evroviziju?

– Odličan izbor pesama i kvalitetan je festival ove godine. Ima numera za svačiji ukus.

Ko bi po vašem mišljenju na pravi način predstavio našu zemlju u Torinu?

-Aca Lukas ima svetski nastup i svetski stajling, mnogo je uložio u nastup, u kristalni klavir i providne violine. Ima jos dobrih pesama. Moj brat Marko ima fantasticnu baladu „Dođi da te volim“, ali Lukas je za svetsku scenu.

Maja Nikolić pevačica

Dušan Petrović

Da li i vi mislite da su nekada rezultati namešteni? Da se unapred zna pobednik ili je sve regularno?

– Svake godine se po šest meseci unapred zna pobednik. I, ovog puta su mi novinari u septembru rekli da ce pobediti Sara Jo.Vidite koliki pritisak trpi Lukas i koje mu sve probleme prave tokom učešća, jer se javno suprotstavio višegodišnjim nameštaljkama. To sam i ja uradila 2018. godine, kada sam imala najbolju pesmu na Beoviziji, „Zemlja čuda“ koju je radio Graja koji je Evroviziju doveo u Beograd. Javno sam istupila rekavši da će pobediti „Balkanika“, i tako je i bilo! Od tada do danas se pesma njihova nigde više nije čula, a „Zemlju čuda“ svuda puštaju, i na radiju, svi je traže na mojim nastupima. Očigledne su nameštaljke svake godine od strane Oljinog tima, baš mi je krivo zbog toga jer imamo mnogo kvalitetnih pevača koji zaslužuju da nasu zemlju predstavljaju u Evropi i svetu. A RTS uglavnom šalje svoje izvođace i namešta žiri, koji će uvek glasati baš za njihove izvođače. Malo je čudno da ja sa najboljom pesmom budem 18., isto je prošao i Dženan Lončarević, a na primer nepoznati pevači koji se prvi put pojavljuju na TV -u budu na boljoj poziciji. Smešno i žalosno koliko su providni sa svojim prevarama i nameštanjem! Nadam se da će neko smeniti ekipu koja namešta svake godine izbor predstavnika iz zna se kojih razloga. Svi to čekamo!

Šta mladim muzičkim zvezdama poput Sare Jo, Zorje Pajić i Angeline fali, kakooi bile zapažene na evropskoj sceni?

– Fali im energija i harizma. Sari je bila potrebna reklama za „Beoviziju“ preko mojih leđa, pa se pravila da je čula nešto sto nisam izjavila.
Pojavila se priča da su Aca Lukas i Momčilo Bajagić Bajaga imali verbalni okršaj pred Beoviziju, da li vam to liči na njega?
– Ne, Lukas nije takav,  nije nevaspitan i nikada prvi nije napao nekoga, moguće je da se branio. Ali, sigurna sam da Aca nije napravio sukob.Volim ga i poznajem godinama, tako da odgovorno tvrdim da je on šmeker i džentlmen.
Maja Nikolić pevačica

Privatna arhiva

S obzirom na pređašnja iskustva u vezi sa spomenutim takmičenjem, postoji li šansa da vas u narednim godinama vidimo kao izvođača sa renomeom na „Beoviziji“?
– Prijavila bih se, ali neće primiti moju pesmu, jer uvek unapred objavim ko će pobediti, kao što sam i više puta do sada bila u pravu. Vidite kako Aca koji je naša najveća zvezda prolazi. Šta mu sve rade na probama. Ako Aca pobedi, to će biti pobeda svih nas pravih i kvalitetnih pevača koji trajemo decenijama, a koje RTS godinama šikanira i omalovažava. Ja bih svake godine slala pesmu i učestvovala, samo RTS tim poziva svoje anonimne pevače za koje nikad niko nije čuo, kao žive u Americi ili bilo gde u svetu, a zapravo se prvi put pojavljuju na televiziji.  Zapitajte se šta stoji iza toga, valjda je svima jasno da taj novac građana Srbije koji se daje za celu delegaciju i učesnike mora da se opravda.
Maja Nikolić pevačica

Privatna arhiva

Vaš brat Marko je nedavno stupio u brak sa ljupkom motivacionom govornicom Anom Bučević, te ste neretko isticali da vas je ta vest veoma obradovala. U kojoj meri praktikujete njene dragocene savete, koji vode ka uspešnijem i spokojnijem životu?

– Drago mi je da je moj brat srećan i radujem se njihovoj sreći. Stvarno se mnogo vole. Ipak, ne praktikujem taj vid meditacija iako naravno podržavam njen uspeh i rad. Smatram da je svako od nas prirodni kreator i da sami sebe razboljevamo ili lečimo, tako da na sve nedoumice odgovore nalazim u našoj pravoslavnoj veri i u knjigama velikih duhovnika. Sam otac Tadej je rekao: „Kakve su ti misli takav ti je zivot.“ A, niko nije pametniji od naših velikana, ne moze da bude niti da izmisli nešto novo. Samo treba pratiti delo i život naših svetitelja, i tu su svi odgovori za današnju krizu i sva iskušenja u svakodnevnom životu.  Sebe vodim kroz život kroz veru, post i molitvu, a sve ostalo prihvatam i ne osuđujem, naravno.

Najnovije na portalu Marie Claire

AUTOR: SVET/A.S

FOTO: Privatna arhiva