Saša Mirković
Star

13 Oktobra, 2021 14:35

Saša Mirković oduzima licencu RTS-u za Beoviziju, pobedniku daje 50 hiljda evra! RTS odgovara: „Mi odlučujemo ko ide na Evrosong”!

Raspisan je konkurs za muzičko takmičenje „Beovizija”, čiji pobednik predstavlja Srbiju na „Evorviziji”, ali je on senci zbog rata koji se vodi između producenta Saše Mirkovića i RTS-a, u kome obe strane tvrde da imaju pravo da izaberu predstavnika Srbija. Iz Megaton produkcije su saopštili da se festival više neće emitovati na RTS-u, i navode da su oni  vlasnici festivala, te da se Beovizija seli na drugu televiziju sa nacionalnom frekvencijom. Sa druge strane RTS navodi da samo oni imaju prava na izbor pobednika, i predstavnika Srbije.

Saša Mirković oduzima licencu RTS-u za Beoviziju, pobedniku daje 50 hiljda evra! 

Producent Saša Mirković obajavio je na svom Instargamu da je raspisan konkurs i to sa veoma vrednim nagradama za pobednike.

sasa mirkovic konkurs

Svoju odluku da emitovanje Beovizije premeste sa RTS-a na drugu televiziji iz Megaton produkcije su obrazložili u saopštenju:

Megaton production je osnivač i vlasnik festivala Beovizija. On je nastao 2003 godine kad RTS i nije imao pravo da šalje predstavnika na Evroviziju koja je takodje privatni festival samo na Evropskom nivou. Prvi pobednik Beovizije je Toše Proeski i tada je RTS bio samo emiter. Kad je EBU tj.organizator Evrovizije dozvolio RTS da učestvuje Megaton production je uz naknadu prepustio samo licencu RTS-u za odabir žirija, učesnika a mi smo radili izvršnu produkciju. Tako je bilo dugi niz godina i Beovizija je uvek bila lep festival. Nakon dolaska Olivere Kovačević na mesto urednika za zabavni i sportski program počinju problemi oko nameštanja učesnika i ponednika Beovizije. Licenca koju je RTS imao je istekla prošle godine i mi ne želimo da više učestvujemo u tim izakulisnim radnjama tj. da ime našeg renomiranog festivala Beovizija unižava jedna žena koja svojom bahatošću zbog lične koristi zloupotrebljava kompletnu muzičku i sportsku redakciju a samim tim i ceo RTS. – navode u saopštenju i dodaju:

Megaton je odlučio da sve dok se na čelu zabavno rekreativne i sportske redakcije nalazi ova korumpirana žena ukine licencu RTS-u i predje na drugu televiziju sa nacionalnom frekvencijom kao emiterom. Beovizija kao najveći muzički festival u regionu će nastaviti svoju misiju širenja dobre muzike na čijoj će sceni uvek biti najbolji izvođači sa najbolje odabranim pesmama. – stoji u saopštenju.

RTS odgovara: „Mi odlučujemo ko ide na Evrosong”!

Međutim Javni medijski servis je takođe izdao svoje saopštenje u kome navode da će izbor predstavnika Srbije na Eurosnogu, održati na isti način kao što je to bilo i do sada:

Radio-televizija Srbije, kao članica EBU, jedina ima pravo da delegira  kompoziciju koja će predstavljati Srbiju na „Pesmi Evrovizije“. Ta  kompozicija predstavlja RTS kao kuću, ali predstavlja i Republiku  Srbiju. Način izbora kompozicije takođe je jedinstveno pravo RTS-a. Ove  godine, ponovo je raspisan javni konkurs za izbor kompozicije. Srbija će  svog predstavnika u Torinu 2022. izabrati na takmičenju koje će  organizovati RTS, po evrovizijskom modelu, glasovima publike i stručnog  žirija, kao i svake godine kada je ovaj način izbora korišćen kao model. Ovogodišnji javni konkurs traje do 1. decembra, nakon čega će RTS, na  osnovu pristiglih prijava i kvaliteta kompozicija, doneti odluku o  detaljima takmičenja, koje nas, ukoliko epidemiološki uslovi dozvole, očekuje početkom sledeće godine. – navode u saopštenju Radio-televizija Srbije!

FOTO: INSTAGRAM/ INSTAGRAMPRINTSCREEN