Mrežasta pogača
bakina kujna

January 21, 2023 13:45

By

Stižu nenajavljeni gosti? Zasucite rukave u kuhinji i oborite ih s nogu ovom pogačom (recept)

Mrežasta pogača – lisnata dekorativna pogača idealna za svečanu trpezu

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 40 min.
pečenje: 40 min.

Sastojci:
* 550 g brašna * 20 g svežeg kvasca * 1 kašilica soli * 1 jaje + 1 jaje za
premazivanje * 2 kašike ulja * 150 ml mleka * 150 ml vode * 100 g putera
* 1 veća jabuka

Pročitajte: Ova pita će okupiti porodicu za stolom – Svi će uživati u hrskavom specijalitetu (recept)

Mrežasta pogača

Foto: Ženja Aćimović

Priprema:
1. Razmutiti kvasac u malo toplog mleka s kašičicom šećera i brašna.
Ostaviti na toplom da nadođe.
2. Pomešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje, jaje, preostalo
mlako mleko i vodu. Rukom zamesiti glatko testo koje se ne lepi za prste.
Prekriti ga krpom i ostaviti da odmara 30 minuta.

3. Nakon odmaranja testo podeliti na 6 većih i 1 manji deo, pa oblikovati
loptice. Ostaviti ih desetak minuta da odmore. Zatim veće loptice istanjiti
u kružne kore veličine kalupa, pa 5 premazati puterom sobne temperature.
Naslagati ih jednu preko druge i završiti nenamazanom korom.
4. Okrugli kalup obložiti papirom za pečenje, pa prebaciti u njega
naslagane kore. Zaseći ih nožem od sredine prema krajevima na 8 mesta
vodeći računa da se ne iseče do kraja. Zatim izvlačiti jedan po jedan list
testa od sredine prema spolja i utisnuti uz ivicu testa.
5. Preostalu koru istanjiti pa valjkom za sečenje testa oblikovati mrežicu.
Jabuku obložiti aluminijumskom folijom i premazati je puterom. Preko
folije prebaciti pripremljeno mrežasto testo. Postaviti u sredinu tepsije.
Pogaču premazati umućenim jajetom i posuti kimom.
6. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Na polovini pečenja
prekriti papirom za pečenje.

Mrežasta pogača idelana je za bilo koje prilike, a gosti će, sigurni smo biti oduševljeni.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović