Recept za musaku svet portal svet Guliver Getty Images
Svet

septembar 19, 2024 13:00

By

Top 5 trikova kako da oljuštite paprike i spremite ih za zimnicu: Ovo vam ne bi palo na pamet

Odlični trikovi za pečenje paprike ali i ljuštenje

Pečenje paprike je tradicionalna aktivnost koja se često praktikuje tokom jeseni, posebno u mnogim mediteranskim i balkanskim kulturama. Tokom ovog perioda, paprike su u punom plodu, pa su savršene za pripremu zimnice.

Pečenje paprike – Kako je vi obično pripremate za zimu?

Ova tradicija ne samo da omogućava očuvanje paprike za zimu, već i okuplja porodicu i prijatelje. Mnogi ljudi uživaju u druženju dok peku papriku, a miris često podseća na domaćinsku atmosferu i tople trenutke.

Pečenje paprike svet novine svet portal

Guliver Getty Images

Nakon pečenja, paprike se mogu koristiti na različite načine – u salatama, kao prilog, ili se mogu puniti raznim filovima. Takođe, može se praviti ajvar ili drugi specijaliteti koji obogaćuju zimnicu. Čitava ritualna atmosfera oko pečenja paprike doprinosi stvaranju dragocenih uspomena i jačanju porodičnih veza.

Guliver Getty Images

Pečena paprika je savršena za zimnicu, a oljuštiti je može biti lakše nego što mislite. Evo nekoliko trikova kako to učiniti:

Pročitajte Lovačka salata, nikad bolji izbor za zimnicu – Najbolji recept, bolji čak i od ajvara

1. Pečenje na otvorenom plamenu: Ako imate roštilj stavite papriku direktno na vatru. Okrećite je povremeno dok ne izgori kožica. Zatim je stavite u plastičnu kesu ili posudu i zatvorite je. Para će pomoći da se koža lakše skine.

Guliver Getty Images

2. Pečenje u rerni: Stavite papriku na pleh obložen papirom za pečenje i pecite je na 220°C (428°F) dok kožica ne pocrni. Nakon pečenja, stavite je u kesu ili pokrijte folijom kako bi se „znojila“.

3. Korišćenje vode: Nakon pečenja, stavite papriku u posudu s hladnom vodom na nekoliko minuta. Ovo će pomoći da se koža lakše odvoji.

Guliver Getty Images

4. Hladna voda i led: Umesto obične hladne vode, možete koristiti ledenu vodu. Paprike stavite u ledenu vodu odmah nakon pečenja kako bi se proces hlađenja brže odvijao.

5. Koristite nož: Ako imate problema sa ljuštenjem rukama, možete koristiti nož ili oštricu kako biste lagano odvojili kožu.

Nakon što ste oljuštili papriku, možete je iseckati ili ostaviti celu za dalje pripreme zimnice. Uživajte u pripremi!


AUTOR: SVET

FOTO: Guliver Getty Images