Pita sa pečurkama
bakina kujna

May 21, 2023 13:45

By

Tradicionalna pita sa pečurkama na malo drugačiji način (recept)

Pita sa pečurkama – meka domaća pita od kiselog testa

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 30 min.
pečenje: 35 min.

Sastojci:
Za testo:
* 1 jaje
* 1 belance
* 200 ml mlakog mleka
* 50 ml ulja
* 1 kašika šećera
* 1/2 kašičice soli
* 10 g suvog kvasca
* 400 g brašna

Pročitajte: Donosimo vam tajni recept za najukusniji giros – Ni svinjsko, ni pileće meso, već

Pita sa pečurkama

Foto: Ženja Aćimović

Za punjenje:
* 400 g šampinjona
* 3 kašike ulja
* 100 g kečapa
* 1 žumance
* 180 g kačkavalja

Priprema:
1. Za pripremu testa u vanglici sjediniti polovinu brašna, suvi kvasac, šećer
i so. Dodati mlako mleko, jaje, belance i ulje, te promešati. Postepeno
dodavati preostalo brašno i mesiti dok se ne dobije meko testo.
2. Pleh od rerne nauljiti i prebaciti u njega testo. Istanjiti ga nauljenim
dlanovima, pa prekriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da nadođe.
3. Za pripremu fila, šampinjone iseći na kockice i propržiti na malo ulja da
suvišna tečnost uvri. Posoliti po ukusu.
4. Nakon što je testo nadošlo, nauljenim prstima na svaka 3 cm uzdužno
utisnuti brazde. Brazde ispuniti prženim šampinjonima, a testo između
pečuraka premazati žumancetom. Preko žumanceta naneti kečap i odozogo
posuti rendanim kačkavaljem.
5. Pitu peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović