

Nespojivo, a preukusno: Obradujte goste ovim slavskim specijalitetom (recept)
Posni pasulj sa pestom – naizgled čudan a savršen spoj
Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.
Posni pasulj sa pestom – savešeno jelo od povrća, idealno za dane posta
za 5 osoba
posno jelo
priprema: 120 min.
Sastojci:
* 500 g belog pasulja gradištanca
* 3 kašike maslinovog ulja
* 1 čen belog luka
* 2 glavice crnog luka
* 1 grančica sveže majčine dušice
* 1 grančica svežeg ruzmarina
* 1 lovorov list
* 400 g pelata od paradajza
* 2 l supe od povrća
Za pesto:
* 1 šolja svežeg peršunovog lista
* 3 čena belog luka
* 3 kašike maslinovog ulja
* 50 g badema
* malo soli
Pročitajte: Savršen nedeljni ručak u dane posta – Paprikaš sa tri vrste pečuraka (recept)

Foto: Svetlana Belić
Priprema:
1. U šerpu sipati pasulj, naliti ga vodom i kuvati dok ne proključa.
Procediti ga i naliti svežom toplom vodo, pa dodati grančicu ruzmarina,
majčine dušice i lovorov list, te kuvati dok pasulj ne omekša.
2. Omekšali pasulj procediti pa 1/4 s malo tečnosti izmiksati u blenderu.
3. Crni luk očistiti i iseći na kockice, pa propržiti na malo ulja. Dodati čen
pasiranog belog luka, te sve zajedno pržiti neprekidno mešajući desetak
sekundi. Sipati pelat od paradajza i prodinstati.
4. Dodati pasulj u zrnu, naliti supu od povrća i prokuvati. Dodati pire od
pasulja i pobiberiti po ukusu.
5. Za pripremu pesta u blenderu sjediniti peršunovo lišće, beli luk isečen
na listove, maslinovo ulje, bademe i malo soli. Miksati dok se ne dobije
pesto.
6. Polovinu pesta umešati u pasulj, dodati soli po ukusu i prokuvati.
Preostalim pestom dekorisati čorbu.