Svet

26 Januara, 2021 17:00

Preminula je glumica Rialda Kadrić, najpoznatija po ulozi Marije iz „Žikine dinastije”

Glumica Rialda Kadrić, koja je u domaćoj javnosti bila najpoznatije po ulozi Marije iz „Žikine dinastije“ preminula je iznenada sinoć u 57. godini u Atini gde je u poslednje vreme i živela.

Nezaboravna „Marija”

Rialda Kadrić je rođena u Beogradu 14. juna 1963, gde je živela u maldosti. Svoju prvu ulogu dobila je sa svega 15 godina, aktivan glumački život vodila je od 1978. do 1990. godina kada odlazi u London, gde je tokom život najviše boravila.

Najpoznatije je po ulozi Marije u filmu, i nastavcima u okviru serijala „Žikina dinastija”, poslednji film koji je snimala bio je „Čudna noć”.

Vest o njenoj smti objavio je i njen prijatelj Dušan na Fejsbuku, te se oprostio od nje. On se prisetio kako su se upoznati i istakao šta mu je ostalo u sećanju na Rialdu.

Rialdina smrt je to učinila. Neočekivano, prebrzo. Ljudi imaju tendenciju da misle da niko blizak nikada neće otići, makar ne naglo, jer to je najteže, kada izgubimo nekog bez nagoveštaja, bez prilike da se rastanemo, bez reči. Kada je rez života tišina. Upoznali smo se pre tri godine, na grupi koja se bavila kapitalizmom i depresijom – organizovao je to u REX-u Nebojša Milikić, bili su tu i Tanja Marković i Pavle Popović. Sećam se njenih seminara na kojima se razgovaralo o filmu i psihoanalizi. Gledali smo Larsa fon Trira „Kroz talase“, kao i Pedra Almodovara, film „Koža u kojoj živim“. Uvek je imala lucidne interpretacije i neverovatnu analitičku energiju. Volela je Kejt Buš koliko i ja, oblačila se elegantno, uvek doterana, ponekad previše „buržoa“ za moj ukus, ali je i u tome ona bila — ona. Upoznala me je sa Isidorom Stanišić, odlično plesnom umetnicom čije vam predstave toplo preporučujem. Učestvovala je nam mom seminaru iz filozofije psihoanalize na Filozofskom fakultetu i izložila jednu svoju studiju slučaja, sa klijentkinjom čiji je život tokom terapije učinila mnogo boljim. Bila je i podrška tokom ove krize. Poslednji put sam je pomenuo u razgovoru sa Pavlom. Njegova majka je upoznala Rialdu u Atini, a ona joj je rekla: „Dušan puno voli Pavla“. Ne može se psihoanalitičarka prevariti kada je reč o ljubavi. Sa tom ljubavlju se i rastajem od tebe, draga Rialda – napisao je on prenosi Pink.rs.

Informaciju da je glumica preminula potvrdio je njen prijatelj za Kurir.

FOTO: PRINTSCREEN/PRINTSCREEN WIKIPEDIA