Priprema bašte za leto svet novine svet portal
Svet

May 26, 2024 14:15

By

U susret letu: Uz ove savete vaše dvorište će biti najlepše

Priprema bašte za leto može biti zahtevna, ali trud se isplati

Bliži se leto, samim tim i period kada ćemo moći da uživamo u svojoj bašti upijajući sunce i svež vazuh. Bašta predstavlja oazu mira tokom toplih meseci, pružajući nam priliku da uživamo u prirodi i plodovima našeg rada. Međutim, van sezone često umemo da je zapustimo, a nekada joj se jednostavno ne posvetimo na vreme.

Priprema bašte za leto svet novine svet portal

Getty images

Priprema bašte za leto, na ovo obratite pažnju

Prvi korak ka uspešnoj letnjoj bašti je pažljivo planiranje prostora i izbor biljaka koje će najbolje uspevati u vašem okruženju.

Raznovrsnost u bašti ne znači samo kombinovanje različitih vrsta biljaka, već i razmišljanje o njihovim funkcionalnim i estetskim karakteristikama. Na primer, osim što možete gajiti raznovrsno povrće kako biste uživali u svežim plodovima, možete takođe saditi začinsko bilje koje će obogatiti ukus vaših jela i pružiti prijatan miris u bašti vaše kuće.

Neke biljke zahtevaju redovno zalivanje i đubrenje, dok su druge manje zahtevne i mogu uspevati u gotovo svim uslovima. Važno je da prilagodite izbor biljaka svojim mogućnostima i raspoloživom vremenu.

Priprema bašte za leto svet novine svet portal

Getty images

Zemljište je osnova svake uspešne bašte, stoga je važno posvetiti pažnju pripremi zemljišta pre sadnje. Očistite baštu od korova i ostatka biljnog materijala kako biste osigurali optimalne uslove za rast vaših biljaka.

Nakon uklanjanja korova, sledeći korak je dodavanje organske materije kako biste poboljšali plodnost i strukturu zemljišta. Kompost je izvrstan izvor hranljivih materija i mikroorganizama koji poboljšavaju zemljište i podstiču zdrav rast biljaka.

Priprema bašte za leto svet novine svet portal

Getty images

Tokom leta, biljke koje zasadite su često izložene napadima štetočina i bolesti koje mogu ugroziti njihov rast i razvoj. Obratite pažnju na promene u boji, teksturi ili obliku lišća, kao i prisustvo insekata na biljkama. Pazite da ne preterujete sa zalivanjem, jer prekomerna vlaga može stvoriti povoljne uslove za razvoj gljivica i bakterija.

Pročitajte Sofisticirano – Bašta i enterijer kao jedno

Budući da će vaš nameštaj biti izložen sunčevim zracima, kiši i vlagi, važno je da odaberete materijale koji su otporni na spoljne uslove i laki za održavanje, a to mogu biti aluminijum, plastika otporna na UV zračenje i tikovina. Birajte nameštaj koji će vam omogućiti opuštanje i uživanje na otvorenom, kao što su udobne stolice, ležaljke ili ljuljaške.

Priprema bašte za leto svet novine svet portal

Getty images

Priprema bašte za leto može zahtevati određeni napor i predanost, ali rezultati će svakako biti vredni uloženog truda. Uživajte u procesu gajenja biljaka i u plodovima svog rada tokom toplih meseci koji su pred nama.

AUTOR: Svet

IZVOR: Idealnidom.com

FOTO: Getty images