Punjene piroške
bakina kujna

April 2, 2023 13:45

By

Jedno od onih jela koji okuplja za stolom celu porodicu: Punjene piroške (recept)

Punjene piroške – mekano i slasno testo za sve generacije

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Priprema: 60 min.
Mirovanje: 30 min.
Mrsno jelo

Sastojci:
Za testo:
* 250 g pire-krompira
* 7 g suvog kvasca
* 1 kašičica šećera
* 200 ml mleka
* 400 g mekog brašna
* 1 ravna kašičica soli

Za fil:
* 1 srednji struk praziluka
* 450 g mlevene piletine
* 2 čena belog luka

* 40 g kiselih krastavaca
* 1 kašika majoneza
* 1 kašika pavlake
* 40 g parmezana
* mleveni biber
* ulje
* so

Pročitajte: Za hedoniste i sladokusce – Dinastija tortu ćete uvek iznova želeti da pojedete (recept)

Punjene piroške

Foto: Ženja Aćimović

Priprema:
1. Za pripremu testa u mlakom mleku razmutiti suvi kvasac, kašičicu
šećera i brašna, pa ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti brašna s kašičicom soli, te promešati. Dodati pire-
krompir i nadošli kvasac, pa umesiti glatko testo. Prekriti ga krpom i
ostaviti na toplom da nadođe.
3. Za pripremu fila praziluk usitniti u električnom secku, ubaciti ga u tiganj
sa zagrejanim uljem i pržiti dok ne omekša. Pred kraj prženja dodati
pasirani beli luk i mlevenu piletinu, pa nastaviti prženje još desetak
minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa fil izmaći s ringle i ostaviti da se
prohladi.
4. U fil od mesa umešati rendane kisele krastavce, majonez, pavlaku i
parmezan.
5. Nadošlo testo prebaciti na radnu površinu posutu brašnom i istanjiti ga u
četvrtastu koru. Koru iseći na manje kvadrate. Na svaki kvadrat naneti
kašiku fila, bočne stranice presaviti prema sredini, te oblikovati rolnice.
6. U tiganju zagrejati dosta ulja, pa spuštati u njega rolnice sa završecima
okrenutim nadole i pržiti ih dok ne porumene.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Astrolook

FOTO: Ženja Aćimović