Recept Danice Maksimović
Svet

January 12, 2024 11:45

By

Danica Maksimović predlaže romantičnu večeru za dvoje uz mesni delikates i sos od višanja RECEPT

Recept Danice Maksimović za pačetinu u sosu od višanja je spektakl

Poznata glumica Danica Maksimović kuva isključivo noću, iznad užarene ringle sprema i uloge, a kao veliki majstor uživanja predlaže večeru samo za dvoje a recept Danice Maksimović za ukusno spremljenu pačetinu osvaja na prvu.

Recept Danice Maksimović

ATA images

Recept Danice Maksimović za pačetinu u sosu od višanja – Simfonija ukusa kojoj je teško odoleti

Za recept Danice Maksimović biće vam potrebno pačije meso koje je inače nepravdeno szaspostavljeno na trpezama. Spremiti pačetinu a da bude sočna i da se topi u ustima zaista je pravi izazov za najveštijeg kuvara a Danica to i te kako ume.

Pročitajte Ceca Bojković podelila recept za najsočniji juneći stejk, tajna je u ovom potezu kako bi meso bilo izvanredno (recept)

Pačetina je veoma zahvalna za pripremu jer se može u potpunosti iskoristiti, a svaki obrok je poseban gastronomski doživljaj. Kako savetuju dobri poznavaoci vina uz pačetinu se odlično slaže kaberne sovinjon i merlo, crni pinot kao i širaz koji će još više naglasiti ukus pačjeg mesa.

Recept Danice Maksimović

ATA images

Sastojci:

1 patka
mast
so, biber
vegeta
višnje iz kompota
sećer

Recept Danice Maksimović

Pexels

Recept Danice Maksimović za pačetinu u sosu od višanja, priprema je kompleksnija 

Patku dobro oprati, ocistiti od iznutrica i sitnog perja. Začiniti solju, vegetom i biberom, dobro je zamastiti i staviti da se peče na temperaturi od 180 do 200 stepeni. Dužina pečenja zavisi od veličine patke (za kilogram 45 minuta do sat).

Istopiti malo svinjske masti, dodati brašna i napraviti svetlu zapršku. Sasuti kompot od višanja i dobro promesati. Posoliti, pobiberiti i sipati šećera koliko je potrebno da neutrališe kiselost. Komade pečene patke spustiti u sos i kuvati još 5-10 minuta. Kao prilog sluziti njoke od krompira ili pariške knedle.

Recept Danice Maksimović

Pexels

Ovo meso se smatra najvrednijim izvorom proteina i na 100 grama mesa ima oko 16 grama proteina. Bogato je vitaminima i ima dvostruko više A vitamina u odnosu na sva ostala mesa. Pačetina ima i B1, B3, B6, B12 vitamine, folnu i aminokiseline. Posebno zdrava je jetra, od koje se priprema čuvena pašteta.

Pročitajte Zaboravite na paprike punjene mesom – Seka Aleksić otkriva recept za posni specijalitet od ovog povrća (recept)

Naime, jetra sadrži pantotensku kiselinu koja normalizuje metaboličke procese u organizmu. Zbog prisustva retinola i optimalnog sastava aminokiselina utiču na formirane ćelijskih zidova što je izuzetno važno za zdravlje ljudi.

Recept Danice Maksimović

Pexels

Pačje meso sadrži i visok procenat selena, fosfora, bakra, kalijuma, gvožđa, mangana, natrijuma… Međutim, treba napomenuti da je pačetina vrlo masna, pa se ne preporučuje onima koji inače imaju problem sa viškom masti u organizmu, osobama na dijeti, kao i za čestu konzumaciju. Mast je uglavnom sadržana u kožici, pa se preporučuje njeno skidanje prilikom pripreme mesa.

Pročitajte još recepata poznatih na OVOM LINKU

Pačja mast ima vrlo neobičan ukus, ali sadrži enzime koji utiču na čišćenje organizma od kancerogenih materija. Zbog svoje izuzetno visoke energetske vrednosti (250 kcal na 100 grama mesa), preporučuje se teškim bolesnicima tokom oporavka, kao i sportistima koji su izloženi velikim fizičkim aktivnostima, naveo je portal Domaćinska kuća.

AUTOR: SVET

FOTO: ATA images