Recept Jelene Radanović svet novine svet portal Ata images
Svet

February 8, 2025 11:45

By

Ukus koji spaja tradiciju i ljubav: Jelena Radanović otkriva recept za jelo koje budi uspomene na detinjstvo

Recept Jelene Radanović za tradicionalno jelo

Supruga pevača Slobe Radanovića, Jelena Radanović, na svom Instagram profilu je otkrila kako se snalazi u kuhinji i kakva jela priprema za svoje najmilije. Recept Jelene Radanović za musaku je savršen obrok za porodicu i uživanje u klasičnoj, domaćoj kuhinji.

Recept Jelene Radanović za musaku

Musaka je za mnoge sinonim za tradicionalnu, domaću kuhinju, jednostavnu i istovremeno izuzetno ukusnu. Bilo da je spremaju majke, bake ili sada sve češće i same mlađe generacije, musaka ima sposobnost da stvori osećaj nostalgije i sigurnosti.

Musaka je jedno od najomiljenijih jela na Balkanu, a recepti variraju od zemlje do zemlje. Svaka kuhinja ima svoj način pripreme ovog jela, ali osnovni sastojci su gotovo uvek isti – krompir, meso i preliv. Upravo taj spoj jednostavnih, ali savršeno usklađenih sastojaka čini musaku pravim klasikom.

Recept Jelene Radanović svet novine svet portal

Getty Images/vaaseenaa

Sastojci:
– 500 g mlevenog mesa (najčešće svinjsko i goveđe, ali može biti i samo jedno od njih)
– 4-5 krompira srednje veličine
– 1 glavica crnog luka
– 2-3 čena belog luka
– 2 jajeta
– 200 ml mleka
– 100 g kisele pavlake
– 2-3 kašičice paradajz pirea (po želji)
– So, biber, suvi začin i začinsko bilje (po ukusu)
– Ulje ili maslac za prženje i podmazivanje tepsije

Recept Jelene Radanović svet novine svet portal

Getty Images/Magone

Priprema:
Krompire oljuštite i isecite na tanke kolutove. Možete ih prethodno kratko skuvati ili samo propržiti na malo ulja da postanu mekani, ali ne previše, kako bi zadržali teksturu tokom pečenja.

Na zagrejanom ulju propržite sitno iseckan crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte mleveno meso i propržite ga dok ne porumeni. Zatim dodajte so, biber, suvi začin i po želji paradajz pire ili neki začin po ukusu. Sve dobro promešajte i kuvajte još nekoliko minuta dok se ukusi ne sjedine.

Recept Jelene Radanović svet novine svet portal

Instagram printscreen

U podmazanu tepsiju stavite sloj krompira, pa preko njega stavite deo proprženog mesa. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke. Na kraju, završite sa slojem krompira.

Umutite jaja sa mlekom i kiselom pavlakom. Dodajte malo soli i bibera i prelijte smesu po musaki. Stavite musaku u prethodno ugrejanu rernu na 180°C i pecite oko 40-50 minuta, ili dok gornji sloj ne postane zlatno-smeđi. Poslužite dok je još topla, uz omiljenu salatu ili jogurt.

AUTOR: Svet

FOTO: ATA images, Instagram, Getty Images