Vaskrs u domu Seke Aleksić ne može da prođe bez ove torte: Veoma je dekorativna i ukusna, a lako se pravi
Recept Seke Aleksić za tortu od šargarepe
Seka Aleksić i njen suprug Veljko Piljikić kao i svake godine, i ove poste Vaskršnji post, koji će se okončati 5. maja. Pevačica i njena porodica već sada s nestrpljenje iščekuju Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, za koji Aleksićeva uvek priprema pravu gozbu.
Pored farbanih jaja i slanih đakonija, poslastice na trpezi su neizbežne a recept Seke Aleksić za jednu od njih možete pročitati u nastvaku teksta.
Pevačica je poznata kao vrsna kuvarica koja uživa da priprema obroke za svog supruga i sinove Jakova i Jovana, a kada su ovakve prilike uvek im spremi nešto posebno.
Na Sekinoj vaskršnjoj trpezi svake godine tradicionalno se nalazi “šargarepa torta“, a jednom prilikom podelila je recept za nju.
Recept Seke Aleksić za tortu od šargarepe
Sastojci za koru:
4 jaja, 250 gr šećera, 180 gr rastopljenog maslaca, 60 ml ulja, 2 kašičice arome vanile, 300 gr brašna, 400 gr očišćene šargarepe, 1 prašak za pecivo, 1 kašičica cimeta, 1/2 kašičice soli.
Sastojci za fil:
400 ml krem sira, 200 ml slatke pavlake, 180 ml kisele pavlake, 120 gr šećera u prahu.
Priprema:
– Umutiti prvo jaja, pa dodavati redom ulje, maslac, šećer, vanilu, a potom pomešane sve praškaste satojke – brašno, prašak za pecivo, cimet, so. Na kraju se dodaju rendane šargarepe, sve se dobro promeša, izlije u pleh sa papirom za pečenje i peče u unapred ugrejanoj rerni na 180 stepeni.
Pročitajte Recept Seke Aleksić za oblande je savršen – jedan sastojak ih čini posebnim
Potrebno mi je oko sat i po da ga ispečem, a verovatno u širem plehu treba manje. Zatim za fil umutiti pavlaku i krem sir, dodati šećer, dobro sjediniti i filovati ohlađenu koru.
Služiti hladno, još je lepša kad odstoji dan, dva – poručila je Seka, te opisala kako izgleda Vaskrs u njenom domu.
– Navikli smo da praktikujemo naše rituale i zaista uživamo u prazničnim danima. Na Veliki petak farbaju se jaja u kući. Svaki put povećavam broj. Svake godine mi dođu dečaci i devojčice iz komšiluka. Pošto stalno zovu drugare iz drugih ulica, svake godine se povećava broj za deset jaja. Oni zvone i zvone, a ja im prethodno pripremim poklone i čokoladice, tako da znaju šta ih očekuje, pa uvek dođu sa kesama – rekla je ranije pevačica.