Recept Suzane Mančić za sarmu svet novine svet portal
Svet

June 9, 2024 13:00

By

Ručak koji se ne odbija: Suzana Mančić podelila recept za jelo koje svi vole, tajna je u načinu spremanja

Recept Suzane Mančić za sarmu postaće vam omiljen

Suzana Mančić svoje kulinarske veštine je savladala još u ranoj mladosti i a zahvaljujući svojoj majci Veri koja je bila vrsna kuvarica je zavolela da kuva, a jednom prilikom je otkrila kako ona sprema sarmu prema receptu njene majke.

Recept Suzane Mančić za sarmu svet novine svet portal

Ata images

Recept Suzane Mančić za sarmu priprema se bez zaprške

“Mama je imala teoriju da je pripremanje jela na masti mnogo zdravije, da ljudi nisu patili zbog povišenih triglicerida, da žene nisu patile od osteoporoze, da smo tada bili mnogo zdraviji nego danas”, rekla je voditljka i otkrila da je njena majka iz svakodnevnog menia izbacila zapršku, iako se njen otac protivio.

“Tata je protestovao danima, ali je mama bila neumoljiva, nema više zaprške i morali smo da se naviknemo. U našoj kući poštovala se tradicija, za svaki praznik pravila se obavezno ruska salata i to od sedam sastojaka, pa bi to na kraju ispalo sedam kilograma.

Počasno mesto na trpezi imala je sarma od kiselog kupusa. Od mame sam teoriju savladala fenomenalno, a u praksi sam kao najgori đak u školi – “Sedi, jedan”, jer mi ne polazi za rukom da ih idealno savijem, a čitav štos je u tome, da budu malecke, lepo uvijene i poređane u šerpu.”

Recept Suzane Mančić za sarmu svet novine svet portal

Getty images

Sastojci:

600 g mlevenog mesa
100 g pirinča
2 glavice crnog luka
2 glavice kiselog kupusa
beli luk
šargarepa
paradajz

Pročitajte Starinsku poslasticu koju svi obožavaju Suzana priprema na poseban način – Ovo je njen recept koji svima uspeva

Recept Suzane Mančić za sarmu je vrlo lak za pripremu, a voditeljka smatra da je tajna dobre sarme u dobro izbalansiranom odnosu pirinča i mlevenog mesa, koje mora da bude mešano, juneće i svinjsko, sa dosta bibera.

Recept Suzane Mančić za sarmu svet novine svet portal

Getty images

Dve glavice crnog luka propržite na masti. Dodajte 600 grama mlevenog mesa i beli luk. Može da da se narenda i jedna šargarepa, a kad to bude gotovo, dodajte pirinač i počnite da ih zavijate. Kad se poređaju u šerpu, dodajte vodu. U šerpu može da se stavi i ceo paradajz ili paprika. Stavite na laganu vatru, da se kuvaju bar tri sata. Na kraju ih zapecite u rerni, pokrivene preostalim listovima kupusa.

“I za razliku od ljubavi koja ne može da se podgreva, sarma je sutradan još bolja. A i posna sarma, spremljena na ulju, bez mesa, je izuzetno ukusna. Na propržen luk dodam pirinač da se još malo uprži, narendanu šargarepu, suvo grožđe, seckane ili mlevene orahe”, poručila je voditeljka.

 

AUTOR: Svet

IZVOR: Gloria

FOTO: ATA images