Recept za sarmu svet tabloid svet portal svet
Svet

November 21, 2023 12:00

By

Aranđelovdan kod Brene ne može da prođe bez sarme: Otkrivamo vam najbolji recept za ovaj specijalitet

Recept za sarmu koja je neizostavna na Breninoj slavskoj trpezi

Aranđelovdan je krsna slava porodice Živojinović, a tim povodom u njihovom domu na Bežanijskoj kosi okupe se brojni prijatelji. A, pored dobre muzike koja je neizostavna kada se mnoštvo muzičara nađe na istom mestu, na slavi kod Lepe Brene neizostavna je i dobra hrana, a sarma pre svega. Za nju su i ove godine, kao i svih prethodnih bili zaduženi Boba i Viktor koji recept za sarmu koja se priprema u njihovom domu i dalje čuvaju u tajnosti.

Recept za sarmu svet portal svet tabloid svet

Instagram printscreen

Kao i uvek, i ove godine bilo je veselo dok se pripremala trpeza za slavu Živojinovića, a Viktor je objavio snimak na kome se vidi kako priprema Breninu čuvenu sarmu

Recept za sarmu koji će oduševiti goste

Sastojci:

listovi od 2 glavice kiselog kupusa

1 gk mešanog mlevenog mesa

2 glavice crnog luka

4 čena belog luka

150 gr domaće pečenice

1 manja šolja pirinča

slatka crvena paprika, mešavina začina, biber, lovorov list

malo ulja

domaća slanina i suva rebra po potrebi

Recept za sarmu svet portal svet tabloid svet

Instagram printscreen

Priprema:

Crni luk sitno iseckati i propržiti. Kada luk poprimi zlatkastu boju dodati mu mleveno meso i sitno iseckan beli luk, dinstati pet minuta. Tome dodati sitno seckanu dimljenu pečenicu, a potom i mlevenu papriku, biber i mešavinu začina, sve prodinstati još dva minuta. Na kraju dodati šolju opranog pirinča. Smesu stavljati u očišćene liske kupusa i motati u sarmu. U veću nauljenu šerpu poređati listove kupusa (one koje su vam popucale) a potom na njih ređati sarmu. U sredinu staviti parčiće slanine i suva rebra ili dimljene kosti. Posle svakog reda sarme posuti malo crvene, mlevene paprike i staviti po dva, tri lista lovora. Kuvati na tihoj vatri tri, četiri sata.

Dodatni savet: Važno je kupus dobro oprati u hladnoj vodi kako bi se oslobodio od viška soli.

AUTOR: SVET

FOTO: ATA IMAGES, INSTAGRAM