

Recept za pinđur naših baka miriše na tradiciju: Nije komplikovan ali zahteva trud i veštinu
Recept za pinđur koji ćete obožavati
Pinđur je tradicionalno jelo iz balkanske kuhinje, posebno popularno u Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama bivše Jugoslavije. Priprema se uglavnom od pečene crvene paprike, patlidžana, crnog i belog luka, maslinovog ulja, soli i začina. Recept za pinđur nije komplikovan ali zahteva trud i veštinu…
Recept za pinđur naših baka, domaći i pravi
Pinđur se često koristi kao prilog uz meso ili kao namaz na hlebu. Može se poslužiti toplo ili hladno, a u mnogim domaćinstvima se priprema u većim količinama i konzervira za zimu. Njegov bogat ukus i aromatični miris čine ga omiljenim jelom među ljubiteljima domaće kuhinje.

Guliver Getty Images
Recept za pinđur, ovo tradicionalno jelo koje se često priprema u domaćinstvima pogledajte u nastavku:
Sastojci:
– 2 kg crvene paprike
– 1 kg patlidžana
– 200 g crnog luka
– 4 čena belog luka
– 1 dl maslinovog ulja
– 1 kašičica šećera
– So po ukusu
– Biber po ukusu
– 1-2 kašičice sirćeta (po želji)

Guliver Getty Images
Priprema:
1. Priprema povrća: Operite papriku i patlidžane. Papriku prepecite na roštilju ili u rerni dok ne dobije crnu koricu, a zatim je stavite u kesu da se „opari“. Patlidžan možete ispeći ili skuvati, a zatim ohladiti.
2. Luk i beli luk: Na zagrejanom ulju propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte sitno seckani beli luk i kratko propržite.
3. Mlevenje povrća: Oljuštenu papriku i patlidžan sitno iseckajte ili sameljite u mašini za meso.
4. Kuvanje: U tiganj sa lukom dodajte mleveno povrće, šećer, so i biber. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30-40 minuta, povremeno mešajući, dok se smesa ne zgusne.
5. Završni dodaci: Na kraju, ako volite kisele ukuse, dodajte sirće i dobro promešajte.
6. Serviranje: Pindjur možete servirati topao kao prilog ili ga staviti u tegle i čuvati za zimu.
Uživajte u pripremi ovog ukusnog jela…