svadbarski kupus Ivan Vučićević
Svet

новембар 5, 2025 14:00

By

Bliži se vreme kiselog kupusa, podvarka a svadbarski kakav se jede u domu Darka Lazića nešto je najlepše RECEPT

Pevač Darko Lazić veoma je aktivan na društvenim mrežama, a ono što objavljuje u poslednje vreme oduševljava sve njegove pratioce. Naime, pevač skoro svakodnevno objavljuje hranu koju u svom domu u Brestaču priprema sa suprugom Katarinom. Turšija, ćufte, musaka, pasulj, samo su neka od jela koja su pripremali Kaća i Darko, a mi vam otkrivamo recept za svadbarski kupus najsličniji onome kakav su njih dvoje kuvali.

 svadbarski kupus

Instagram printscreen

Ono što svadbarskom kupusu daje poseban ukus je posuda u kojoj se priprema, a najbolje ga je kuvati u zemljanom loncu, kako to rade Kaća i Darko.

Iako se pravi svadbarski kupus priprema sa kiselim kupusom, jednako dobar ukus je i ako ga kuvate sa slatkim. Recept za svadbarski kupus je veoma jednostavan, a njegova priprema ne iziskuje specijalno kulinarsko umeće.

Recept za svadbarski kupus

Namirnice:

2 glavice kiselog ili slatkog kupusa

svinjski vrat (proizvoljna količina)

slanina (proizvoljna količina)

suva rebra (proizvoljna količina)

2 glavice crnog luka

so, biber u zrnu, crvena mlevena paprika, lovorov list

 svadbarski kupus

Instagram printscreen

Priprema:

Zemljanu posudu podmazati mašću. Iseći glavice kupus na četvrtine, s tim što mu očistite koren. Ređati red kupusa, pa red mesa, slanine, suvih rebara i na kolutove isečenog crnog luka.  Sve to posuti solju, crvenom paprikom, ubaciti nekoliko listova lovora i nekoliko zrna bibera. Isti postupak ponavljati dok ne potrošite sav materijal. Sipati vode dovoljno da prekrije meso i kupus. Zemljana posuda se stavlja u hladnu rernu i polako zagreva na 220 stepeni. Kupus se kuva oko tri, četiri sata. Darko je u sve ovo dodao i svežu, crvenu, ljutu papričicu.


AUTOR: Svet

FOTO: Ivan Vučićević