Počinilac masakra
Star

April 2, 2022 15:30

By

Teška dijagnoza uplašila Sanju Vučić: Bez lekova više ne može nijedan dan

                                                                       Sanja Vučić autoimuna bolest 

Atraktivna i entuzijastična pevačica Sanja Vučić godinama boluje od autoimune bolesti, poremećaja rada štitne žlezde, a sa ovom nemilom dijagnozom pomirila se veoma mirno i trezveno. Tokom jednog medijskog istupanja govorila je kako izgleda njen život sa ovim zdravstvenom tegobom.

― Žao mi je što se Hašimoto predstavlja kao bauk, a u stvari je stanje sa kojim se može sasvim dobro živeti. Najneprijatnija je, u stvari, činjenica da morate da uzimate terapiju dok ste živi, ali ako ljudi svakog jutra piju kafu, zašto ja pola sata pre doručka ne bih popila jednu tableticu? Jednostavnije rečeno, kad doživite stres ili se duže vreme nervirate, a moguće je i da imunitet “zabaguje”, u telu počnu da se stvaraju antitela koja štitnu žlezdu doživljavaju kao neprijatelja ― objasnila je u dahu pevačica svojevremeno za magazin Hello, a potom je objasnila šta se dešava u organizmu.

Pročitajte: Raskid nakon 6 meseci romanse!? Sanja Vučić ostavila slavnog sportistu, ovo je razlog?

View this post on Instagram

A post shared by Sanja Vučić (@

                                                                  Bolest Hašimoto joj je promenila život

― Ta “vojska antitela” pokušava da je uništi, nesvesna da je reč o vitalnom delu organizma. Kad je znatnije ugroze, ona prestane da luči hormone, pa hipofiza upozorava organizam da nešto nije u redu. Već stvorena antitela ne mogu da nestanu, ali možete da ih smanjite tako što pijete hormone koje bi, da je sve u redu, proizvodila štitna žlezda. Upravo zato govorimo o neizlečivom stanju ― rekla je Vučičeva.

Pročitajte: Muzički talenat i lepotu nasledila od majke: Ova pevačica je majka Sanje Vučić!

Podsetimo, Hašimoto je bolest u kojoj imune ćelije napadaju štitastu žlezdu i počinje produkcija autoantitela. Puno ime ove bolesti je Hašimoto tireoiditis – autoimuno oboljenje gde ćelije imunog sistema napadaju i razaraju tkivo štitaste žlezde (tireoide). Simptomi ne moraju da se pojave na početku, a kako zapaljenje napreduje, opadaju hormoni štitaste žlezde, što vodi u hipotireoidizam.

AUTOR: STAR

FOTO: ATA images