

Pripremite sarmu po Bobinom receptu: Aranđelovdan kod Živojinovića ne prolazi bez nje (RECEPT)
Slava Lepe Brene bliži se
Porodica Lepe Brene ovih dana ima pune ruke posla, jer se bliži Aranđelovdan, njihova krsna slava, kada se u domu Živojinovića okupe svi članovi porodice, ali i njihovi brojni prijatelji. Slava Lepe Brene poseban je dan za porodicu, a oko priprema angažuju se svi njeni članovi.

Međutim, za slavsku trpezu će i ove godine, kao i prethodnih biti zaduženi, Viktor i Boba, koji i dalje recept za njihovu čuvenu sarmu čuvaju u tajnosti. No, mi sa vama, na osnovu njihovih video snimaka, delimo recept koji možda nije u potpunosti identičan kao kod Živojinovića, ali je bar približan onome po kome oni za slavu pripremaju ovaj čuveni specijalitet.
Slava Lepe Brene ne prolazi bez čuvene Bobine sarme
Sastojci:
listovi od 2 glavice kiselog kupusa
1.5 gk mešanog mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
150 gr domaće pečenice
1 manja šolja pirinča
slatka crvena paprika, mešavina začina, biber, lovorov list
malo ulja
domaća slanina i suva rebra po potrebi

Instagram printscreen
Priprema:
Crni luk sitno iseckati i propržiti. Kada luk poprimi zlatkastu boju dodati mu mleveno meso i sitno iseckan beli luk, dinstati pet minuta. Tome dodati sitno seckanu dimljenu pečenicu, a potom i mlevenu papriku, biber i mešavinu začina, sve prodinstati još dva minuta. Na kraju dodati šolju opranog pirinča. Smesu stavljati u očišćene liske kupusa i motati u sarmu. U veću nauljenu šerpu poređati listove kupusa (one koje su vam popucale) a potom na njih ređati sarmu. U sredinu staviti parčiće slanine i suva rebra ili dimljene kosti. Posle svakog reda sarme posuti malo crvene, mlevene paprike i staviti po dva, tri lista lovora. Kuvati na tihoj vatri tri, četiri sata.
Dodatni savet: Važno je kupus dobro oprati u hladnoj vodi kako bi se oslobodio od viška soli.