Svet

6 Decembra, 2020 15:52

Suđena mu nedelja… Preminuo Džej Ramadanovski (VIDEO)

Džej Ramadanovski, srpski folk pevač preminuo je danas u 56. godini.

Džej je rođen 29. maja 1965. godine u Beogradu. Iz braka sa bivšom suprugom Nadom ima dve ćerke – Anu i Mariju. Iako je muzika oduvek bila sastavni deo njegovog života, prelomni trenutak za početak profesionalne karijere desio se 1987. godine kada su njegov talentat uočili kompozitor Aleksandar Radulović Futa i tekstopisac Marina Tucaković.

Napisali su mu pesmu „Zar ja da ti brišem suze“ s kojom je nastupio na festivalu „MESAM“ i osvojio treću nagradu publike. Posle manje uloge u filmu „Hajde da se volimo 2“ iz 1989. godine njegova karijera je krenula uzlaznom putanjom. U periodu od 1987. do 2018. godine snimio je 13 studijskih albuma i isto toliko kompilacija. Nastupao je na festivalima, punio dvorane u Srbiji i regionu, te održao nekoliko velikih turneja po Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Australiji. Smatraju ga jednim od najboljih folk izvođača te generacije.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje Džej Ramadanovski je rođen 1965. godine u višečlanoj romskoj porodici u beogradskom naselju Dorćol. Njegov otac Mazlam je bio obućar, a majka Barija je radila u komunalnom preduzeću. Nakon što je otac odlučio da odseli u Austriju, njegovi roditelji su se razveli. Džej je pošao za njim, ali s obzirom da je pao razred, Mazlam ga je vratio u Beograd. Živeo je sa bakom Danicom Pekić u Skenderbegovoj 15, a majka je sa sestrama živela nekoliko kuća dalje. Tada je počeo da beži od kuće. Sa drugarima je igrao klikere, dane provodio na ulici, trošio babine pare u luna parku na Kalemegdanu, a tada je počeo da se bavi džeparenjem. Kada bi ga majka videla na ulici, udarila bi mu šamar i poslala ga kući. Ipak, Džej nije odustajao, pa ga je socijalna služba poslala na „prevaspitavanje“ u dom za maloletnike. Međutim, on se i tada snalazio. Bežao je iz skoro svakog doma, a najduže je ostao u Domu „Vasa Stajić“ na Voždovcu čiji je štićenik bio skoro devet godina. Tu je završio autolakirerski zanat, a u šali kaže da je postao „umetnički dekorater za limuzine“.

Sudbonosni susret desio se 1987. godine kada je pokucao na vrata Marine Tucaković i Aleksandra Radulovića Fute. Karijera Pre nego što je upoznao Marinu i Futu, Džej je povremeno pevao u „Klubu narodnjaka“. Najviše je voleo da peva pesme Muharema Serbezovskog. Tu je upoznao i legendarnog Tomu Zdravkovića, velikog pevača, a još većeg boema. Ipak, prelomni trenutak desio se 1987. godine kada je Marina napisala pesmu „Zar ja da ti brišem suze“. Tada velika folk zvezda Vesna Zmijanac je tražila da ona otpeva tu pesmu, ali ju je Tucakovićeva namenila Džeju.
Produkcijska kuća „Diskoton“ je 1988. godine izdala njegov prvi studijski album pod nazivom „Ljubio sam nisam znao“ na kome se našlo deset pesama uključujući naslovnu numeru. Izdvojila se pesma „Uspeo sam u životu“ koju je napisao Iso Lero Džamba, Džejov rođak i poznati „dorćolski don“.

Ramadanovski je skrenuo pažnju na sebe, a kako kaže zahvaljujući menadžeru Radoslavu Raki Đokiću koji je bio i menadžer Saša Popovića i Lepe Brene, nije prokockao sve što je zaradio. Nakon što je 1989. godine odigrao manju ulogu u filmu „Hajde da se volimo 2“ zainteresovanost za njega je bila sve veća.
Do 2007. godine bio je u braku sa Nadom Ramadanovski s kojom ima dve ćerke Anu i Mariju. Nadu je upoznao osamdesetih godina i to kao sestru jednog od njegovih najboljih drugova. Kada se vratio iz vojske ona je radila u jednom kafiću, ali iako su se sviđali jedno drugome ta veza bila je zabranjena. Naime, ona je mogla da izađe u grad samo sa bratom i nisu sedeli u istom društvu. S obzirom da se njen otac i brat nisu slagali s njihovom vezom, neko vreme viđali su se tajno. Kada je ostala u drugom stanju Nadina porodica morala je da prihvati Džeja. 1990. godine dobili su ćerku Anu, a kasnije i Mariju.
Kao i većina boema, Džej je provodio noći i dane u kafani. Kockao je, pušio i pio, a Nada više nije mogla da podnese, pa je odlučila da se razvede. Brak su zvanično okončali 2007. godine. Iako više od deceniju nisu bili zajedno, pevač je govorio da izuzetno voli i poštuje svoju bivšu suprugu, kaže da je ona njegov „heroj“ i „kraljica“, te da je posle nje upoznao mnoge žene, ali ni jednu nije voleo kao nju.

AUTOR: SVET

FOTO: DRAGAN GAJIĆ i ATA IMAGES