
U susret konferenciji “Food Talk 2014″! Bora Otić: Greota je salaš razdvajati od bundevare!
Sve smo bliži 5. septembru i konferenciji „Food Talk“, koja će se održati na Salašu 137. Od jutra do mraka o hrani će se pripovedati, ali će i sama hrana “govoriti” jezikom koji svi razumeju.
Dok se budu smenjivali paneli i učesnici, na dvadesetak metara od njih, vrsni kuvari će kuvati, a onda ćemo svi zajedno to probati. Ugostićemo i violončelistkinju i kuvaricu Jolandu Delibozovu, koju gledaoci kanala 24 Kitchen dobro znaju, a otkrićemo i šta se krije iza neobične jezičke kombinacije “Vojvođanski švedski sto”. Kroz sve te priče vodiće nas Bora Otić, autor “5kazanja”, kultne emisije RTV Vojvodine. Da će se Bora Otić na Salašu 137 osećati kao kod kuće, potvrđuje i ova njegova fotografija, nastala baš tu, dok je snimao prilog za svoju emisiju.
Kad smo mu rekli da u ovoj našoj rubrici svi sagovornici govore o hrani iz svog ugla i srca, izdvojio je priču „Bundevara“ iz svoje knjige, koja će uskoro biti objavljena, uz napomenu: „Pisana je na način kako se u Bačkoj, tačnije u Šajkaškoj, divani(lo)- govori(lo). Nadam se da stari izrazi neće biti problem. Kad već manifestaciju organizujete na salašu, greota je da salaš od bundevare razdvajamo”, kaže Bora, a mi vam prenosimo deo ove priče:
– Malko smo se razišli s Banaćanima oko bundeva. Sreća, nije bilo ko preko bundeva, neg eto tako. Oni po svom, a mi ne odstupamo pa kod nji rastu ludaje, a kod nas bundeve. Sremčine su ko i mi Bačvani. I oni imaju bundeve.
E, a bundevara je nauka. Nikad nije bila dvared ista, makar što je podele u dve tepsije. Navek je jedna lepša, a bude lepa i ta druga. Za bundevaru treba da bude zdravo tanka kora. To se sad tako moderno zove i tako se ište u dućanu. Kadgod se kupovalo samo ono što niko nije bio kadar da sam kod kuće časkom napravi. Sad te kore malo-malo pa kogod pokvari sa zejtinom. Zejtin se kadgod samo u kandilo i žižak sipo il kad, daleko bilo, kogod skrsti ruke pa ga preliju pre neg što ga zaklope.
S mašćom se mazala i tepsija i rastezano testo. Ondak je, dok se držalo do prave bundevare, bilo još zdravo važno da trenica bude oštra i da navek s iste strane budu trvene bundeve. Ne valja tu da se mlogo švindluje, kobojagi biće brže. Jok, oma se to oseti, ko se razume i ume. Tu sad nema mlogo čekanja, furtom se to radi. Časkom se savije, osladi, ide u tepsiju u begaj u pećku il u lernu. Pećka je bolja, al je malo ima. Još po di koja.
Najveći kumst kod bundevare je šećer. To ko ume da udesi, taj je majstor. Majsorica, bolje kasti. Nisu se muški kadgod petljali po kujni, al ajd. Šećer u bundevari je najvažniji. Kad se saviju i poređaju rude u tepsiju ondak treba da puste šećera taman da bude malko između i da se kobojagi slepe rude. E, al ni to više nije ko što treba. Em nema pećki, em nema više oni plekani tepsija. Ove moderne, glazirane, ni za očin nisu.
Kadgod je tepsija imala mlogo namena. Izeš svatove ako se kuma ne popne na astal i ne igra u tepsiji. Izeš i kumu ako ne ispravi i ne ispegla celu tepsiju. Izeš i bundevaru u glazuranoj tepsiji, džaba je i puštala šećer. U crnoj, ronđavoj, olupanoj i krivoj tepsiji sa zapečenom alkom o koju se kadgod kačila digod o zid pravi se prava bundevara. Taj šećer što se malko zapeče med rudama i onaj što s kraja iscuri, lepši su i od bundevare. Zato je i greota savijati krajeve rude, da tobož ne iscuri štogod. Neće, ako se zna i utrefi mera. E, taku bundevaru mož jesti dvared na dan al se oko šećera med rudama treba s pažnjom zanimati. Za to treba tanak i zatubast nož, da se ne grebe zdravo tepsija a da se šećer lepo odljusne, da se ne pokrja. Ondak se taj šećer lagano gustira, al tek posle bundevare, da joj ne kvari ukus. Ko to probo nije, taj ni ne zna šta je prava bundevara – piše Bora Otić.
Prošle godine o gastro-temama razgovarale su legende poput Olivera Mlakara, Steve Karapandže i Đorđe Balaševića (kako je bilo možete pogledati OVDE, a sve panele sa prve konferencije možete pregledati OVDE), vinari iz celog regiona, vlasnici restorana i mnogi drugi. Za ovu godinu spremljen je još zanimljiviji program.
Nakon završenih panela gosti konferencije opustiće se uz koncert Zvonka Bogdana i vrhunska vina koja nose ime ovog maga panonske muzike.
Budući da je broj mesta za učesnike konferencije ograničen – svi zainteresovani treba što pre da prijave svoje učešće. Način prijave i detaljan program možete pogledati OVDE.
Autor: Life Content
Foto: Jaroslav pap