
U susret konferenciji “Food Talk 2014″! Jovana Bešević: Iluzija je da postoji savršena dijeta!
Druga „Food Talk“ konferencija održaće se za manje od dve nedelje, 5. septembra, na Salašu 137, a tog dana hrana će „govoriti“ onako kako samo ona ume. Na konferenciji će prisustvovati mnogobrojni ljudi čije su profesionalne karijere usmerene ka hrani i od nje zavise, ali i svi oni koji dobru hranu vole i u njoj znaju da uživaju.
U panelu „Pogodi ko dolazi na večeru“ učestvovaće Jovana Bešević, diplomirani psiholog. Budući da je, pored psihologije, njena velika ljubav i hrana, Jovana je objedinila te svoje dve ljubavi. Rezultat je sertifikat savetnika za psihologiju ishrane, koji je stekla na Institutu za psihologiju ishrane u SAD.
„Informacije iz sveta nutricionizma kojima smo svakodnevno izloženi mogu biti veoma zavodljive. Čine da na trenutak poverujemo da će nam primena svih saznanja o ishrani otvoriti pristup sreći, večnom životu, savršenom zdravlju”, kaže Jovana i dodaje: “Preplavljeni smo savetima o zdravom životnom stilu. To ne umanjuje značaj nauke, ali – kao i za sve u životu – bitna je mera. Prehrambeni saveti su kao hrana – treba ih birati pažljivo, proveriti da li vama prijaju i pogledati rok trajanja. Zablude iz oblasti ishrane, koje usvojimo kao soptvene principe življenja, mogu postati štetnije od rafinisanog šećera. Jedna od takvih je iluzija o postojanju savršene dijete“, kaže ona a potom navodi i još neka toksična uverenja.
■ Hrana je moj neprijatelj: Do ovog zaključka su došli mnogi koji pate zbog viška kilograma i pratećih predrasuda društva opterećenog zdravljem i vitkošću. „Hrana je moj neprijatelj“, naziv je opšte poznatog dramskog komada, čiji su glavni akteri karakter, čija se jačina testira, i hrana, koja ga iskušava. Reč je o moćnom toksičnom uverenju, koje može da vam upropasti metabolizam i život uopšte. Podvrsta ovog uverenja je podela hrane na dobru (savezničku) i lošu, sa kojom smo u sukobu.
■ Hrana, to su kalorije: Mnogi od nas namirnice posmatraju kao skup kalorija. Na osnovu te pretpostavke kreirmo set pravila i proračuna, kao i prehrambenu patnju, koju podnosimo zarobljeni u tamnici stida i krivice. Uz to, osuđeni smo po prevaziđenom zakonu. Hrana je više od gomile kalorija, a mi smo više od cifre koju pokazuje vaga, uz to postoji mnogo faktora od kojih zavisi kako ćemo metabolisati unete namirnice.
■ Ako jedem masno, postaću masna: Tačno je da su neke masnoće štetne, ali generalizacijom tog stava, došli smo dotle da mnogi ljudi, naročito žene, iz ishrane izbacuju sve masnoće, uključujući i one neophodne za život. Neki od simptoma nedovoljnog unosa masti su razdražljivost, otežano pamćenje, ekcemi, krti nokti, suva kosa, reproduktivni problemi.
■ Ovo nisam pravi prava (i) ja: Nije reč o tome ko je neko, već gde je. To “pravo ja” može biti u prošlosti, vitko i mlado, dok se “nepravo ja” setno osvrće za njim proklinjući satove kao kapetan Kuka. Često je i u budućnosti kada će, prema sopstvenim proračunima, dotična osoba smršati i početi da živi. Ako želimo da promenimo bilo šta na svom telu treba najpre da naučimo da budemo prisutni u njemu. Ljudi širom sveta bezuspešno pokušavaju da skinu kilograme koje doživljavaju kao strano tkivo i ne mogu da prihvate kao svoje. Možemo li se odreći nečeg što nije naše?
Prošle godine o gastro-temama razgovarale su legende poput Olivera Mlakara, Steve Karapandže i Đorđe Balaševića (kako je bilo možete pogledati OVDE, a sve panele sa prve konferencije možete pregledati OVDE), vinari iz celog regiona, vlasnici restorana i mnogi drugi. Za ovu godinu spremljen je još zanimljiviji program.
Nakon završenih panela gosti konferencije opustiće se uz koncert Zvonka Bogdana i vrhunska vina koja nose ime ovog maga panonske muzike.
Budući da je broj mesta za učesnike konferencije ograničen – svi zainteresovani treba što pre da prijave svoje učešće. Način prijave i detaljan program možete pogledati OVDE.
Autor: Life Content