svet

maj 20, 2014 09:00

By

U susret konferenciji “Food Talk 2014″! Tamara Ognjević: „Jedenje“ očima može biti opasno po zdravlje

Tamara Ognjevic_foto Slobodan Radeta

Gastro-eksperti, ljubitelji hrane, vina, rakije, food-blogeri, kuvari, novinari i svi drugi koje zanima ova oblast okupiće se i ove godine na Salašu 137 kod Čeneja u Vojvodini na drugoj po redu regionalnoj konferenciji o hrani “Food Talk” u organizaciji Color Press Grupe.

Prošle godine o gastro-temama razgovarale su legende poput Olivera Mlakara, Steve Karapandže i Đorđe Balaševića (kako je bilo možete pogledati OVDE, a sve panele sa prve konferencije možete pregledati OVDE), vinari iz celog regiona, vlasnici restorana i mnogi drugi. Za ovu godinu spremljen je još zanimljiviji program.

Ovo su samo neki od naziva panela “Šunka vs Pršuta”, “Rakija majka”, “Pogodi ko nam dolazi na večeru: Gastro-bonton regiona”, “Žena u vinariji – katastrofa na polomolu? Ove dame dokazuju suprotno!”.

Istoričarka umetnosti i gastroheritolog, Tamara Ognjević, direktorka Artis centra iz Beograda, govoriće na panelu koji se bavi deliktanim pitanjem istina i zabluda o GMO hrani. Iskoristili smo priliku da je pitamo i o svetskom GMO trendu, al ii o tome da li je kulinarstvo umetnost.

„Iako preplavljeni morem najrazličitijih informacija o hrani i kulinarstvu, mi zapravo vrlo malo znamo o tome šta zaista jedemo. Naš ukupan odnos prema hrani sveden je na dva ključna momenta – vizuelna dopadljivost i prijatan ukus. U tom smislu smo zaista lak ‘plen’ za savršeno dizajnirane kampanje i programe svetske prehrambene industrije, a naš sopstveni konformizam (čitaj: lenjost) po inerciji odbija da se previše zamara onim što je iza lepe ambalaže“.

Istovremeno, dobro je postaviti i sledeće pitanje – u kojoj meri smo “žrtve” u informativnom GMO ratu multinacionalnih kompanija koje proizvode hranu?

„Nesporna je činjenica da GMO proces počinje pre više hiljada godina, u času kada lovac-sakupljač osnuje prvu sedelačku zajednicu, i kada krene da sam uzgaja biljke i životinje. Istorija poljoprivrede je fundirana na kultivisanju vrsta i raznim metodama za unapređenje proizvodnje hrane. Dakle ne možemo da pričamo o GMO kao nečemu što je ‘ekskluzivitet’ našeg vremena. Pravo pitanje je zapravo gde je tu ona fina crvena linija koju ne treba preći kada je reč o sadejstvu čoveka i prirode u proizvodnji hrane. Odgovore na ovu temu mogu kompetentno da daju samo stručnjaci. Sve ostalo je opasan egzibicionizam.

Često me, kada čuju da sam istoričar umetnosti i gastroheritolog, ljudi pitaju da li je kulinarstvo umetnost. Umetnost podrazumeva slojevite sadržaje, naročite poruke i plod je komplesnih promišljanja. To je, osećam potrebu da ovo naglasim, samo jako pojednostavljena definicija umetnosti. Kulinarstvo ima svoje kreativne uzlete i kao takvo može da ima određenu estetsku dimenziju, izvesnu umetničku finesu, međutim to nije dovoljno da ga smatramo za umetnost“.

Na kraju dana gosti će se opustiti uz koncert Zvonka Bogdana i vrhunska vina koja nose ime ovog maga panonske muzike.

Budući da je broj mesta za učesnike konferencije ograničen – svi zainteresovani treba što pre da prijave svoje učešće. Način prijave i detaljan program možete pogledati OVDE.