Venac sa sirom
bakina kujna

November 13, 2022 13:45

By

Gibanica na malo drugačiji način (recept)

Venac sa sirom – modifikovana gibanica

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Venac sa sirom – lisnata pogača punjena sa dve vrste sira
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 60 min.

Sastojci:
Za testo:
* 450 – 500 g mekog brašna
* 250 ml mleka
* 50 g putera
* 1 jaje
* 1 kašika šećera
* 1 ravna kašičica soli
* 1,5 kašičica suvog kvasca

Za fil:
* 350 g svežeg sira
* 150 g kačkavalja
* 150 g putera

Ostali sastojci:
* 1 manje jaje
* susam

Pročitajte: Porodična večera bez ovoga ne može proći – Lisnate pletenice sa sirom deca će obožavati (recept)

Venac sa sirom

Foto: Svetlana Belić

Priprema:
1. Za pripremu testa u vanglici sjediniti brašno, šećer, so, i suvi kvasac, pa
promešati. U mlakom mleku rastopiti puter, te smesu preliti preko
mešavine suvih sastojaka. Dodati jaje i umesiti glatko testo. Prekriti ga
prozirnom folijum i ostaviti da se udvostruči.
2. Nadošlo testo podeliti na šest delova i od svakog dela oblikovati manju
jufkicu.
3. Prvu jufku istanjiti u pravougaonu koru, premazati je omekšanim
puterom i posuti s malo rendanog svežeg sira i kačkavalja. Drugu jufku
takođe istanjiti oklagijom, premazati je omekšanim puterom i naneti preko
prve filovane kore. Isti postupak filovanja ponavljati završno sa šestom
korom.
4. Filovane kore pažljivo smotati u rolat. Okruglu tepsiju prečnika 24 cm
obložiti papirom za pečenje. Rolat spojiti u krug i prebaciti ga u tepsiju.
Ivice rolata zaseći više puta. Tepsiju prekriti prozirnom folijom, pa testo
ostaviti da odmori 25 minuta.
5. Nakon mirovanja, venac sa sirom premazati umućenim jajetom i posuti
susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Svetlana Belić