Vežbanje kod kuće
Svet

May 29, 2023 19:00

By

Budite zdravi i u top formi: Ultimativni saveti kako da napravite teratanu kod kuće i vežbate u svako doba dana

Vežbanje kod kuće može da bude zabavno, evo kako 

Najpre izaberite kutak svog doma koji je idealan za vežbanje. Treba da imate dovoljno prostora za sve pokrete koje ćete izvoditi. Imajte na umu opremu koju ćete koristiti i koliko će vam mesta za to trebati: peškir ili prostirka, tegovi, sobni bicikl… Trebalo bi da možete bez problema da se krećete u prostoru, koristeći izabranu opremu. Ne brinite, videćete da je nekoliko metara sasvim dovoljno.

Pročitajte Glavobolja i zdravlje – Šta nam bolovi u glavi zapravo govore

Vežbanje kod kuće

Pexels

NAPRAVITE PLAN

Veoma je važno da napravite svoj sopstveni plan vežbanja i odredite ustaljeno vreme za trening, kao i da se trudite da to poštujete. Sve treba da bude usklađeno sa vašim potrebama i mogućnostima. Na primer, ako želite da smršate, treba da radite određeni tip vežbi, ako biste da oblikujete muskulaturu, radićete neki drugi. Vreme treninga, naravno, treba uskladiti sa ostalim obavezama.

Vežbanje kod kuće

Pexels

ISKORISTITE NAMEŠTAJ

Nameštaj može biti vaš veliki saveznik kada radite vežbe koje biste u teretani inače radili na klupi ili na nekim drugim spravama. Iskoristite stolice, stolove ili bilo šta drugo što vam se učini praktičnim. Prosto budite kreativni –
iskoristite sve što možete. Uostalom, vi svakako ne pravite profesionalnu teretanu, već svoj kutak za vežbanje…

Pročitajte Šta je kinetički lanac i da li treba da ga uvedemo u fitnes rutinu

Vežbanje kod kuće

Pexels

NEKA BUDE DOVOLJNO SVETLA

Što više svetla ima u prostoru u kojem vežbate, više ćete biti motivisani. Idealno bi bilo da pronađete neki kutak gde ima dosta prirodnog svetla ili koji je dobro osvetljen veštačkim svetlom – ukoliko vežbate uveče. Svetlost je ključna za motivaciju, a bez motivacije nema ni uspeha ni napretka!

Vežbanje kod kuće

POTRAŽITE IDEJE I SAVETE

Internet je nepresušan izvor inspiracije za traženje bilo kojeg tipa vežbi: za mršavljenje, istezanje, za početnike, za one malo naprednije… Takođe, ako u okruženju imate nekoga ko vežba ili, još bolje, nekoga ko se profesionalno bavi treniranjem (možda je neko od vaših prijatelja fitnes instruktor ili zagriženi ljubitelj vežbanja), zamolite ga da vam da nekoliko praktičnih saveta.

AUTOR: SVET

IZVOR: Srećna Žena

FOTO: Pexels