Zdravlje Marine Tadić
Svet

May 1, 2023 14:30

By

Još jedna loša vest u nizu: Lekari se borili za život Marine Tadić

Zdravlje Marine Tadić bilo je ozbiljno ugroženo, rekla je i sama pevačica

Pevačici Marini Tadić je otkrivena endometrioza, zbog koje je morala na operaciju, a zatim je uvedena u veštačku menopauzu.

– Ne znam kako sam preživela, a ni kako su to izdržali oni oko mene – kaže Marina Tadić, koja je morala da se podvrgne ozbiljnoj ginekološkoj operaciji. Posle nje je uvedena u veštačku menopauzu koja joj je veoma teško pala.

Pročitajte Ovo više nije ista žena – Marina Tadić izgledom pokrenula polemiku (foto)

ATA images

Kod pevačice je otkrivena endometrioza, koja je nastupila dosta naglo. Bila je, kako kaže, iznenađena ovom bolešću.

– Često idem kod ginekologa i nisam neko ko se zapusti – objasnila je Marina u emisiji RTS Ordinacija i dodala:

– Zato je dijagnoza došla neočekivano, tim pre što mi je doktor odmah rekao da je najbolje rešenje operacija – rekla je Marina.

Pročitajte Ilda Šaulić i Marina Tadić u provodu – Devojke, da li se popilo

Rajko Ristić

Kako je objasnila dr Biljana Živaljević, endometrioza nastaje kada posle ciklusa sluznica materice ne izađe, u potpunosti, iz organizma kroz menstrualnu krv već ćelije prođu do do nekih drugih organa, često jajnika. Moguće je, kako kaže, da endometrioza prodre i do pluća, pa čak i nekih nerava, ali to su ređe situacije.

Kako doktorka kaže, ne zna se tačno uzrok endometrioze, ali se ona mora držati pod kontrolom. Naročito može da bude opasna kao jedan od glavnih uzročnika steriliteta. Najčešće se otkriva slučajno, ali se dešava i da se pacijentkinje prvo jave zbog bolnih menstruacija koje su karakteristične jer tegobe jačaju 4. ili 5. dana ciklusa.

Pročitajte: Marina Tadić pokazala TETOVAŽE na INTIMNOM delu tela – Nakon POROĐAJA pohvalila se VRH figurom

ATA images

Marina Tadić kaže da je oduvek imala bolne menstruacije, ali onako kako je uobičajeno kod većine žena – 1. dana ciklusa. Nisu bile obilne i navikla je na njih, pa je dijagnoza endometrioze za nju bila neočekivana. Posle operacije nije bio kraj mukama, jer joj je savetovano da odmah ostane u drugom stanju. “Ne ide to tako, znaju žene“, objašnjava Marina, “pa su morali da me uvedu u veštački klimaks”.

Prema rečima dr Živaljević, neophodno je da se jajnici umire, pa je idealno ako žena može da zatrudni. “Ako to nije opcija, daju se lekovi kako bi se ciklusi prekinuli na devet meseci.”

Pročitajte: Porodila se Marina Tadić

Bolest Marine Tadić

Instagram

Marina kaže da joj je veštačka menopauza teško pala.

– Pomislila sam kako ne želim da ikada više to prođem, zaista je teško – priča ona.

– Kao da niste više svoji. Bila sam nervozna, osetljiva, bilo mi je čas vruće, čas hladno, menjalo mi se stalno raspoloženje rekla je Marina.

Pročitajte Ne može više da se sakrije – Marina Tadić u borbi sa opakom bolešću kojoj leka nema

Rajko Ristić

Na sreću, i ovaj period je prošao i vratila se u normalan ciklus, uz upozorenje da se endometrioza može vratiti bilo kada.

– Uplašila sam se da neću imati dece, znala sam da uz ovu bolest često idu problemi sa sterilitetom – priča pevačica.

Međutim, bez ikakvih prepreka je zatrudnela prirodnim putem i 2020. godine rodila ćerku. Nakon porođaja je čak i ciklus drugačiji, Marina nema tako jakih bolova. Dr Živaljević kaže da je operacija neophodna kad su endometriotične ciste veće od 5cm, dok se za manje savetuje praćenje i suplementacija kurkumom i kvercentinom.

AUTOR: SVET

IZVOR: Espreso

FOTO: ATA images