posna sarma sa šampinjonima svet novine svet portal Getty Images/ freeskyline
Svet

decembar 15, 2024 13:00

By

Bolja i od mrsne sarme: Obožavaće je pravi gurmani, zbog jednog sastojka ukus je poseban (recept)

Posna sarma sa šampinjonima postaće vam omiljeno jelo

S obzirom da je vreme Božićnog posta, ono sa sobom može da nosi neke izazove u pogledu hrane. Nekad možda nećemo imati inspiraciju šta da spremamo iako je posna hrana veoma raznovrsna, a nekada će nam baš prijesti neko mrsno jelo koje obožavamo.

posna sarma sa šampinjonima svet novine svet portal

Getty Images/ freeskyline

Posna sarma sa šampinjonima jednostavno se sprema

U vreme posta jedno od starinskih, tradicionalnih jela koje su spremale naše bake je posna sarma. Ako ste ljubitelj sarme, ovaj recept koji vam predstavljamo će vam se sigurno svideti.

Osim toga što je priprema ovog jela vrlo jednostavna, uverećete se da je posna sarma sa šampinjonima i više nego ukusna.

posna sarma sa šampinjonima svet novine svet portal

Getty Images/freeskyline

Sastojci:

– 1 glavica kiselog kupusa,
– 500 g šampinjona ili mešavine pečuraka (iseckanih),
– 1 šolja pirinča,
– 1 glavica crnog luka (sitno iseckana),
– 2 čena belog luka (sitno iseckana),
– 1 šargarepa (rendana),
– 1 kašika mlevene paprike,
– so, biber po ukusu,
– 2 kašike ulja,
– 1 lovorov list,
– 1 kašika paradajz pirea,
– voda

posna sarma sa šampinjonima svet novine svet portal

Getty Images/freeskyline

Priprema:

Zagrejte ulje u tiganju i propržite crni i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte rendanu šargarepu i šampinjone, pa pržite dok pečurke ne puste tečnost i smesa ne omekša.

Dodajte pirinač u tiganj, promešajte i pržite nekoliko minuta dok pirinač ne postane providan. Ubacite mlevenu papriku, so i biber po ukusu.
Sa glavice kiselog kupusa skinite listove i pažljivo ih razdvojite. Na svaki list stavite po kašiku pripremljenog nadeva i uvijte sarmice.

U veliku šerpu poređajte sarmice, dodajte lovorov list i paradajz pire. Nalijte dovoljno vode da prekrije sarme. Poklopite šerpu i kuvajte sarme na laganoj vatri oko 1.5 do 2 sata dok pirinač ne omekša, a kupus ne postane mek.


AUTOR: Svet

FOTO: GETTY images