Ajvar Nade Topčagić Ata images / Privatna arhiva
NEWS

septembar 16, 2025 21:00

By

Tajne ajvara Nade Topčagić: Recept i savet za savršen domaći ajvar

Nekada su je, kako sama kaže, zvale „ajvaruša“, a danas gotovo svaka domaćica pravi zimnicu i s ponosom objavljuje fotografije na društvenim mrežama. Ipak, ajvar koji već 35 godina pravi Nada Topčagić zauzima posebno mesto – i to ne samo među fanovima, već i među kolegama sa estrade.

Ajvar Nade Topčagić

Ivan Vučićević

Pevačica ne odstupa od svog recepta, a rezultat je ajvar koji, kako kaže, „nikada nije propao“.

„Ma sve su mi se smejale i zvale me ajvaruša, a danas sve glume dobre žene i domaćice, pa prave zimnicu i ajvar i još se i slikaju i šalju novinama. Danas su sve ajvaruše.“

„Za mene je ajvar ozbiljna stvar. To nije jelo, to je obaveza“, rekla je Nada, opisujući kako izgledaju jesenji dani u njenom domu.

Prva stvar: higijena bez kompromisa

Nada strogo vodi računa o higijeni prilikom pripreme zimnice, ali na specifičan način:

„Ruke se peru isključivo sodom bikarbonom, a ne deterdžentima. Ne želim da hemikalije pokvare ukus ili zdravlje. Soda sve uklanja, a prirodna je.“

Tegle se, prema njenim rečima, ribaju četkama, peru u vreloj vodi i suše u rerni. Važno je da se nijedna tegla ne koristi dok nije potpuno suva.

Pažljiv odabir paprika

Prilikom pripreme ajvara, svaki korak je važan – posebno odabir i pečenje paprika.

Ajvar Nade Topčagić

Guliver Getty Images

„Paprike biram kao da ih spremam za takmičenje. Svaku perem, proveravam, čistim, pečem dok ne pocrni taman koliko treba, da se lako ljušti…“

Tajna je u toploti

Ajvar Nade Topčagić svi hvale zbog doslednog kvaliteta tokom decenija, a ključna razlika je u završnoj fazi pripreme.

„Kad skuvam ajvar, još vreo ga sipam u tegle. I to do samog vrha, toliko da se poklopac jedva navuče. Onda svaku teglu umotam u krpe i poređam u korpu umotanu u ćebe.“

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nada Topcagic (@topcagicnada)

Ona veruje da je zadržavanje toplote ključ očuvanja ukusa i gustine:

„Toplota mora da se zadrži. To je ono što čuva ajvar, čini ga gustim, punim i trajnim. Taj trik mi je davno rekla jedna baka i ne postoji u kuvarima. To se prenosi šapatom“, zaključuje pevačica uz osmeh.


AUTOR: SVET

FOTO: ATA IMAGES, INSTAGRAM, PRIVATNA ARHIVA