Recept za ajvar
Svet

October 3, 2023 13:00

By

Najukusniji ajvar bez pečenih paprika je moguć, ovo je zamena: Sve je gotovo za manje od dva sata

Recept za ajvar kakav još niste probali

Stigla je jesen a sa njom i sve čarolije koje donosi najlepše godišnje doba. Miris pečenih paprika prožima se preko vrhova kuća, domaćice prave ukusne đakonija pred zimu od džemova, preko kuvanog paradajza pa sve do ajvara. Ukoliko svake godine spremate omiljenu zimnicu ali ipak vam manjka vremena, imamo super recept za ajvar bez pepečnih paprika i celog već dobro poznatog procesa…

Recept za ajvar

Pexels

Evo kako da za manje od dva sata napravite ajvar koji će oduševiti sve ukućane.

Pročitajte Pikantni ručak probudiće sva čula u vama – Sočne krmenadle u džakarta sosu (recept)

Sastojci:

5 kilograma paprika
1 veći patlidžan
1,5 litra vode
6 kašika soli
5 kašika šećera
50 mililitra ulja
Smesu kuvajte oko 2 sata

Recept za ajvar

Guliver Getty Images

Priprema:

Paprike operite u uklonite peteljke i semenke, pa ih isecite ih na krupnije komade. Nakon toga ih stavite u lonac. Plavi patlidžan oljuštite i iseckajte i ostavite sa strane.

Sledeće što radite jeste da u posudu stavite litar i po vode, ulje, šećer i so. Stavite da smesa proključa, kako bi se šećer i so sasvim istopili. Potom prelijijte paprike sa tom vrelom vodom i stavite paprike da se bare uz povremeno mešanje.

Primetićete da će paprike krenuti ubrzo da mekšaju. Nemojte previše da ih obarite, dovoljno je da budu dovoljno meke za mlevenje. Kada se paprike ohlade, u istu vodu stavite da se skuva patlidžan. To je svega 3, 4 minuta.

Pročitajte Ukusna i brzo se sprema – Svi će vam tražiti recept za musaku sa paprikama

Papriku sameljite u mašini za mlevenje mesa, a potomo isto uradite sa patlidžanom. U šerpi u kojoj ćete kuvati ajvar stavite ulje, uključite da se ugreje i dodajte samleveno povrće.

Uz povremeno, često mešanje kuvajte oko 2 sata. Nakon toga sipajte u tegle koje ste zagrejali i zapecite u rerni. Stavite celofan i gumicu, pa metalni poklopac. Ajvar je spreman za konzumaciju, a vi za uživanje.

Po ukusu možete dodati i malo belog luka i svežeg peršuna.

AUTOR: SVET

FOTO: GETTY images