Bolovi u lumbalnom delu kičme
Svet

July 16, 2023 11:15

By

Imate bolove u lumbalnom delu kičme? Ne odmarajte, već počnite sa vežbanjem, zvuči suludo ali pomaže

Bolovi u lumbalnom delu kičme su veoma učestali i naporni

O čemu je reč?

Do probadanja u lumbalnom predelu dolazi kad je nerv nagnječen kostima, hrskavicom, mišićima ili okolnim tkivima. Problem se, doduše, može javiti u bilo kom delu kičme, ali ljudi se najčešće žale na tegobe u donjem delu leđa budući da on trpi najveće opterećenje prilikom svakodnevnih aktivnosti.

Pročitajte: Zbogom osteoporozo – Četiri top saveta kako da sačuvate zdravlje kostiju i osećate se mlađim

Bolovi u lumbalnom delu kičme

Getty images

Mirovanje ne pomaže

Iako bol može otežati fizičku aktivnost, mirovanje nije baš preporučljivo s obzirom na to da može značajno usporiti proces oporavka. Španska unija lekara (SEMERGEN) i Društvo farmaceuta Španija (SEFAC) ističu da, suprotno verovanju da fizička aktivnost može pogoršati stanje, lagane vežbice zapravo mogu ubrzati oporavak i ublažiti bol.To ne znači da treba da se preforsirate – jednostavno ustanite iz kreveta i šetajte.
Ukoliko vam se čini da se bol pojačava, pravite manje, lagane korake, obavezno na ravnoj površini i pratite reakciju svog tela.

Pročitajte: Kolabirali ste i nemate pojma šta vam se dešava – TOP 5 saveznika koji vam mogu pomoći u borbi s niskim pritiskom

Bolovi u lumbalnom delu kičme

Pexels

Koliko traje oporavak?
Ukoliko bol nije posledica nekog hroničnog oboljenja i reč je o akutnom stanju, do ozdravljenja obično dolazi za svega nekoliko dana. U tom periodu se, pored laganog hodanja, preporučuju i vežbice istezanja, kao i masaža. Svakako, ako se stanje pogoršava, poseta lekaru je obavezna – u nekim slučajevima je potrebno uzeti lekove protiv bolova, mada to zavisi od toga koliki je prag bola pacijenta. S druge strane, dešava se da nagnječeni nerv treba „osloboditi” operacijom, s tim što je ona obično poslednja opcija i primenjuje se mahom u težim slučajevima.

AUTOR: SVET

IZVOR: Srećna žena

FOTO: Getty images