Saveti kako da sačuvate zdrave kosti
Svet

July 2, 2023 11:15

By

Zbogom osteoporozo: Četiri top saveta kako da sačuvate zdravlje kostiju i osećate se mlađim

Saveti kako da sačuvate zdrave kosti će vam promeniti život

Sa godinama kosti nam slabe i neretko su glavni protivnik u borbi sa zdravljem onih koji su zašli u šestu deceniju života. Zato će vam ovi saveti kako da sačuvate zdrave kosti u mnogome pomoći i promeniti način dosadašnjeg života.

Pročitajte: Zbog alergije kvalitet života vam je potpuno unište –  Top 4 moćna pomoćnika u borbi protiv kijanja i svraba

Saveti kako da sačuvate zdrave kosti

Pixabay

1. Rešite se viška kilograma
Prekomerna telesna težina veoma šteti kostima, naročito u donjem delu tela. Ali, i mršavost je nezdrava. Osobe koje imaju manje od 49 kg imaju veći rizik od oboljevanja od osteoporoze.

2. Smanjite unos proteina
Preporuka je da se kroz ishranu unosi po 1 g proteina na svaki kilogram težine, ali mnogi prekoračuju ove vrednosti, pa ih čak i dupliraju, što loše utiče na zdravlje. Usled prekomernog unosa proteina, povećava se izbacivanje kalcijuma kroz mokraću, što se odražava na zdravlje kostiju.

Pročitajte: Preporodite stopala – Top 3 jednostavne vežbice koje zaista funkcionišu

Saveti kako da sačuvate zdrave kosti

Pexels

3. Pažljivo s mineralima

Naročito s unosom natrijuma i fosfora, jer su količine ovih minerala u suprotnom razmeru s apsorpcijom kalcijuma. Umereno konzumirajte so i ne preterujte s namirnicama bogatim fosforom (kao što su gazirana pića), jer i fosfor i so otežavaju apsorpciju kalcijuma, te se na taj način može ugroziti zdravlje kostiju.

4. Znajte još i ovo o kalcijumu
Kod namirnica koje sadrže kalcijum, pored procenta učešća važna je i moć apsorpcije, što kod nekih namirnica biljnog porekla iznosi tek 5%, dok kod nekih namirnica bogatim i vitaminom D, kao što je mleko ta moć iznosi i do 30%. Da bi se sprečila osteoporoza, Svetska zdravstvena organizacija inače preporučuje unos od 1000 do 1500 mg kalcijuma dnevno za zdrave odrasle osobe (zavisno od pola, starosne dobi, trudnoće i drugih faktora).

 

AUTOR: SVET

IZVOR: Srećna žena

FOTO: Pexels