Glumica Ceca Bojković
Svet

January 22, 2024 10:15

By

Tragedija: Ceca Bojković saopštila vesti koje su porodicu potpuno slomile

Glumica Ceca Bojković iskreno o životu

Glumica Ceca Bojković u emisiji „Balkanskom ulicom“ otkrila je mnoo oga o sebi, svojim počecima i životu, rekavši da ne može da zamisli svoj život sa manje rada, „tako sam nekako već utrenirana više od 50 godina“. Danas je, kaže, ipak to manja dinamika, ima i pauze i uspeva da „otme“ vreme za sebe jer je kako ističe, “dobar organizator svoga vremena”.

Glumica Ceca Bojković

Milos Tesic/ATAImages.

Na samom početku emisije glumica Ceca Bojković se prisetila prve predstave koju je odrigrala aprogovorila je i o prvim ulogama:

– „Dadov“, to je bio moj početak, kao tinejdžerke, imala sam 16 godina, dve godine sam bila u „Dadovu”, i tamo sam zapravo igrala prvu predstavu pred publikom, kao amater. To je bila predstava Šekspir, zamislite. I, ja sam igrala, tu ima ta jedna sestra, dve su sestre u pitanju, jedna glavna, Beatrisa i njena dobra i dosadna sestra je Hera. Tu dosadnu, dobru i lepu sam igrala ja – kaže Ceca Bojković koja je objasnila i da su je tako doživljali sve dok jednog dana nisu shvatili da je ona i za komediju koju inače obožava.

Glumica Ceca Bojković

ATA images

Glumica Ceca Bojković bila je dete za primer

– Dugo sam ja takve stvari igrala. Doživljavali su me kao lepo vaspitanu devojčicu koja je svirala klavir, bavila se klasičnom muzikom, išla u gimnaziju redovnu, prirodno-matematički smer, dobra učenica i tako dalje i tako dalje. I tako sam bila i vaspitana. Međutim, na vreme su otkrili u pozorištu da ja imam dar i za komediju, i to je bila moja velika sreća, to otkriće, jer ja jako volim komedije. Da, igrala sam onda paralelno i takav repertoar – kaže glumica.

Pročitajte Ceca Bojković iskreno o najvećoj patnji svoje ćerke – Pomirila sam se s tim

Glumica Ceca Bojković je od malena imala dar da imitira. U školi su je profesori zvali u zbornicu da ih tamo imitira, imala je kaže svoju publiku.

Glumica Ceca Bojković

ATA images

– Rano sam želela da postanem glumica, mislila sam da je to nedostižan san, ali sam svejedno ja čeznula za tim i imala sam dara, još kao devojčica, za imitaciju, to su uglavnom bile komične stvari. Imitirala sam i imala sam svoju publiku, čak na kraju i u gimnaziji su me profesori zvali da ih imitiram u zbornici, a kada imitirate vi uvek nađete one najkarakterističnije osobine, koje su uglavnom smešne. Kasnije su to otkrili u pozorištu, dok sam pričala viceve u glumačkom salonu. Jer i to je važno, da li umete da ispričate vic i kako ga ispričate. Eto, tako se to nekako na vreme otkrilo, te moje sklonosti i ja sam, zato kažem, imala sreću da igram vrlo različiti repertoar.

Glumica Ceca Bojković

A.H./ATAImages

Glumica Ceca Bojković otkriva:  Tragedija u kući kada su čuli da želi da bude glumica

Roditelji nisu bili za to da Svetlana Ceca Bojković bude glumica.

Pročitajte Stan porodice Popadić kao inspiracija – Zavirite u dom Svetlane Bojković (foto)

– Ne, ne, ne to je bila maltene tragedije u kući, jer ja sam jedinica, znate, negovano, vaspitano dete, odlično dete, dobro dete. Oni su videli da ja to volim, ali mislili su, naravno, da će to mene proći, ali eto, nije me prošlo. Tada je bilo dobro da budeš lekar, arhitekta, inženjer, sve to je dolazilo u obzir. Ne znam da li su oni ikada shvatili suštinski čime se ja bavim. Gluma je jedan mnogo ozbiljniji pojam nego što široka većina sveta shvata – kaže glumica i dodaje koliko su uloge uticale na nju da može bolje da dočara emocije, da postane mudrija:

Glumica Ceca Bojković

A.H./ATAImages

– Pa, u svakom slučaju rodi se sa izvesnim darom, znate, to ne znači ništa ukoliko se to ne razvija, e sad, bavljanje ovim čime se ja bavim, naravno, vas oplemenjuje, obogaćuje, kao i životno sazrevanje, mislim, odrastanje, pa sazrevanje, pa starenje. To je sve jedan proces, međutim, gluma je tako jedna disciplina, koja može da vas prati, ako ste zdravi, hvala Bogu, do kraja života. Važno je da ne presuši nikad ta vaša ljubav, ta vaša radoznalost. Radoznalost je isto vrlo važna, znate, za istraživanje. Zašto radoznalost, jer svaka igra počinje od posmatranja okoline. Ako ste vi radoznali, ako vam privuče pažnju, bilo šta u vašoj okolini, ljudi, ličnosti, odnosi i tako dalje, vi to upijate i vi to negde taložite u svoj folder, kako bi se danas reklo.

Glumica Ceca Bojković

A.H. ATA images

Danas je ljudima sve strašnije starenje, glumica Ceca Bojković je kaže lako prošla dvadesete, tridesete, četrdesete u smislu suočavanja, kaže da joj ništa nije bilo teško, „nekako mislim da ću imati, kad budem imala 80 godina možda neku krizu, možda koliko mi je još ostalo. Onda čovek kaže dobro, ajde neću da razmišljam o tome, međutim, nemoguće je da ne prođe kroz glavu tako nešto“. Imala je i strahove, ali kada je bila mala. Nije mogla noću da spava.

Pročitajte Ceca Bojković zanemela kada je videla obnaženu ćerku – Video kruži internetom, sama je kriva VIDEO

Dok se na ekranu smenjuju fotografije glumice iz raznih perioda, prisetila se šta je radila i gde je živela u to vreme.

– Tu sam imala 29 godina, sad tačno znam. Živeli smo na Dorćolu u Strahinjića Bana. Njen otac, neprevaziđeni Miloš Žutić, ja i Kaja, njeni baka i deka, njegovi. Moji su isto bili blizu. Ali sam isto i tad puno radila. Imala sam sreću da imam baka servis i deka servis i to dve bake i dve deke tako da sam mogla stvarno da se posvetim svom poslu – kaže Ceca Bojković.

Glumica Ceca Bojković

A. K./ATAImages.

Dok su se na ekranu nizale dalje fotografije iz života naše proslavljene glumice pomenula je i supruga i ćerku Kaju… Na pitanje autorke i voditeljke Vesne Dedić da li je oduvek bila ovako otmena i zanosna glumica Ceca Bojković odgovara:

Pročitajte Ceca Bojković kroz suze progovorila o ćerki – Droge sam se najviše plašila

– Uh, pa sad ne znam ja, stvarno ne znam. Pa da, govorili su mi da sam dama, to mi i danas govore. Ne bih umela to da definišem. To je neko osećanje, kako da kažem, prosto za estetiku, unutarnje osećanje za estetiku, koje se ogleda verovatno i u vašim postupcima, u vašoj komunikaciji sa ljudima. U svakom slučaju znam da je to sigurno odsustvo prostote. Dama je i hrabra, treba da bude, je l’, pa sad to zavisi od karaktera, ali interesantno je da pojam glumica je mnogo širi, od pojma dame. Vi kao glumica, ako ste takozvana, kako mi kažemo, karakterna glumica, težite da igrate razne karaktere, onda vi zahvatate i one ličnosti, tumačeći ih, koje nisu dame. Znači, morate imati širu sliku pogleda, širi pogled na svet, da obuhvatite raznorazne živuće spodobe, da tako kažem, i ličnosti, ali opet u odabiru sredstava koje ćete upotrebiti da ih interpretirate se vidi vaš ukus. Dame uvek imaju ukusa i kad kritikuju, i kad hoće da krste neke stvari pravim imenom, one biraju koju će reć da upotrebe.

Glumica Ceca Bojković

A. K./ATAImages.

Na opasku voditeljke da umeju da budu i drsk,  glumica Ceca Bojković kaže:

– O, pa naravno, taman posla kad ne bi bile. Umem i privatno i poslovno. Ne volim taj osećaj, ali kad sam prinuđena, on se u meni rodi, da branim neke stvari ili sebe ili neke stavove.

Nekada se kaže i sklanjala i smatra “treba se uvek skloniti, ja mislim, kada vidite da nemate preko puta sebe osobu ili skup ljudi s kojima vi uopšte možete da se objasnite, ima takvih slučajeva koji jednostavno imaju spuštenu zavesu, gvozdeni zid, šta god, da bi bilo šta doprlo do njih od onoga što vi govorite, znači, oni neće da vas čuju, neće da vas saslušaju, da vam se suprotstavljaju argumentima, nego jednostavno odbijaju, e u tom smislu ne vredi se ni obraćati. Onda je pametnije mnogo povući se“.

AUTOR: SVET

IZVOR: BLIC

FOTO: Amir Hamzagic/ATAImages