Glumica Tanja Bošković
Svet

May 30, 2022 15:30

By

Teška priča Tanje Bošković: Radila sam fizičke poslove da ne bih postala narkomanka

Glumica Tanja Bošković otkrila lošu stranu svog posla

Glumica Tanja Bošković – Glumca rečju možete duševno da osakatite za ceo život

Nedavno, u Narodnom pozorištu Tanji Bošković uručena je prestižna nagrada “Žanka Stokić.” U obrazloženju žirija za dodelu nagrade navodi se da je Bošković jedna od onih retkih glumica i umetnica koje nadilaze sve stereotipe, kalupe, separacije, uskogrudosti i isključivosti.

– Njen raskošan dar, veštinu, upornost i istrajnost nije moguće kategorizovati i hijerarhizovati. Stoga, Tatjana Bošković je uvek istovremeno više umetničkih identiteta i veština spojenih u praksu umetnosti glume – naveo je žiri.

A iako je već 10 godina zvanično u penziji, samo je u decembru odigrala 21 predstavu. Nedavno. Ona je sada otkrila kako joj je to pošlo za rukom.

Od gluposti i od lude glave. Ne mogu da kažem ‘ja ne mogu’. Vezana sam za moje kolege. Mi od ovoga ne živimo samo materijalno, već i duhovno. I kada mi dođe da kažem da ne mogu, zastidim se i posmislim da je možda nekome baš tog dana potrebno ‘to nešto’. To je preterano, to nije dobro ni za zdravlje, ni za živce – rekla je glumica Tanja Bošković iskreno.

Pročitajte: Tanja Bošković zabrinuta: Glumci služe za jednokratnu upotrebu!

Istakla je i da često ne može dugo da zaspi, a da joj teški fizički poslovi pomažu da “dođe sebi”.

– Teška fizička aktvost – da ne bih postala narkomanka ili alkoholičarka uzmem da spremam kuću. Tihe poslove, ne uključujem usisivač, mada sam često bila u toj napasti. Čitanje mi ne ide od ruke u kasnim satima, mora fizički da se desi nešto. Komplikovan je ovaj zanat, lako nam je se popeti u visoki adrenalin, ali nikada ne naučimo da izađemo iz uloge. Jako je teško izvući se iz velikog adrenalina, tad se postaje boem. Nije to lako, ali je divno. Dešavaju se predstave kada ceo ansambl radi to zajedno. Recimo posle ‘Ljubavnog pisma’, predstave koju igramo preko dvadeset godina, mi sedimo zajedno i razgovaramo. I tako se najbolje spusti to na pravu meru. Vi glumica možete da ubijete lošom rečju ili pogledom koji je upućen sa nipodaštavanjem. Možete duševno da ga osakatite za ceo život. O tome se sve manje misli – zaključila je glumica za “Kurir”.

Pročitajte: Tanja Bošković: Bude me sramota pred mojom decom

Tanja Bošković je svojevremeno i pričala o svom sazrevanju rekavši da je oduvek bila devojka stamenog karaktera.

– Nikad mi nije bilo lako u životu sa mnom. Ja sam ovakva kakva sam sa ovim karakterom, ludim mislima i temperamentom. I sa tom ambicijom i udaranjem glavom u zid. Imala sam ozbiljnog protivnika. Sama sebi sam bila najveći protivnik i mislim da svaki čovek to jeste. Umesto da sam bila pametna da se prepustim Gospodu, da mislim: ima ko o tebi brine, otvori vrata svoga srca i sve će da bude po tvojoj meri – ne! Ja volim da budem jača, da obaram ruke i kad treba i kad ne treba. Ali, to ide sa mladošću i to sva deca treba da prođu. Neka im je Bog u pomoći – rekla je glumica.

Pročitajte: Tanja Bošković i Neda Arnerić su volele istog čoveka

O porodici retko priča, a za one koji ne zanju Tanja ima četvoro dece.

– Moja ćerka je mlada žena, udata je i ja sam presrećna zbog toga. Sada imam četvoro dece. Moju i mog zeta i snaja. Zet je čovek domaćin, a snaja žena kao kuća. Veoma sam zadovoljna svojom decom i ljubavima svoje dece. Ja sam jedna ponosna mati, tašta i svekrva. Ćerka ide svojim putem, a profesija koju je izabrala je oblast njene slobode. Srećna sam i zbog toga što su sva ta deca izabrala tačno ono šta vole i žele, i oko čega će da se trude. Kada neko pokuša da nam nametne pamet kao merilo uspeha, kao imperativ u životu, ja se odmah povučem i ne sviđa mi se to kao način. Ko do Boga zna šta je za nas dobro? Ne znaju ni naši roditelji, ne znam ni ja kao roditelj. Ti probaj pa ako vidiš da ne ide, promeni put. Nije uvek lako ali to je pitanje odluke – reka je ponosmo glumica prenosi “24sedam.”

AUTOR: STORY

IZVOR: Blic

FOTO: ATA Images