Jelena Đoković o vaspitanju dece svet novine svet portal
Svet

May 11, 2024 15:45

By

U porodici Đoković vladaju stroga pravila: Trebalo bi da ih svi usvojimo

Jelena Đoković o vaspitanju dece govorila otvoreno i iskreno

Jelena Đoković je pod lupom svetske javnosti zbog supruga Novaka Đokovića, a poznato je da se ona godinama unazad bavi društvenim temama  krozsvoju fondaciju, a doprinos zdravom odrastanju sve dece je od početka njihov glavni cilj.

Jelena Đoković o vaspitanju dece svet novine svet portal

ATA images

Jelena Đoković o vaspitanju dece – Moraju postojati granice i pravila

Jelena i Novak Đoković imaju dvoje dece, Taru i Stefana, a supruga najboljeg tenisera ne iznosi često detalje o njihovom privatnom životu, ali je napravila izuzetak na prvoj regionalnoj konferenciji “Novak Đoković fondacije”, koja nosi naziv “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice”.

Supruga najboljeg tenisera sveta, Jelena Đoković o vaspitanju dece govorila je potpuno otvoreno, otkrila koja joj je glavna zvezda vodilja u ulozi majke i objasnila kako detetu uspostaviti granice i biti strog, a ujedno iznova pokazivati ljubav.

Pročitajte Ove reči nijedna ćerka ne bi oprostila ocu – Milan Štrljić otkrio zašto nije blizak s Ivom

“To je sjajno pitanje, kao roditelj se često pitam kako da budem i dovoljno jasna našoj deci, i dovoljno autoritativna da zadržim određene granice koje ne mogu da pređu. Često mi je to teško ukoliko nisam emotivno regulisana i ukoliko me osećanja preplave. To je razlog zbog čega mnogi roditelji reaguju previše popustljivo ili strogo, deca nemaju balans i konstantnost od strane roditelja. Idemo iz jednog ekstrema u drugi. Njima treba normalno okruženje da bi mogli da se razvijaju”, rekla je Jelena na početku, te se osvrnula na korišćenje mobilnih telefona kod dece.

“Uspešno se još uvek borim, moja deca imaju devet i šest godina, za sada nemaju telefone, niti tablete. U školama se na određenim časovima tableti koriste, ali je to za sada u nekim granicama zdravog razuma”, izjavila je Novakova supruga.

Jelena Đoković o vaspitanju dece svet novine svet portal

Antonio Ahel/ATAImages

Kao majka dvoje dece i neko ko je veoma posvećen njima, Jelena se suočila sa raznim stvarima.

“Postoje dva ekstrema u roditeljstvu. Ono koje je strogo autoritativano, tradicionalno, gde dete nema prava. Imamo gomilu nekih rečenica koje su poznate svima nama, jer smo odrastali u tom društvu, a onda smo došli u neki drugi ekstrem gde je to popustljivo roditeljstvo, gde ne postoje granice i gde detetu sve može. Ni jedno ni drugo nije dobro.

Pročitajte Danas je milionerka, a nekada je krpila kraj s krajem – Evo čime se Jelena bavila pre udaje za Novaka

Detetu trebaju granice, jer to znači ljubav, vođstvo, povezanost, osećanje situacije. Ako se na lep način postavi granica detetu, ne pričamo o etiketiranju, kažnjavanju, pretnjama, uslovljavanju, pričamo o zdravom odraslom čoveku, koji je sebe doveo u red da može da odgovori na potrebe deteta”, istakla je Jelena.

FOTO: ATA images