Život Olivere Balašević
Svet

August 16, 2022 21:00

By

Bez krova nad glavom: Teški dani Olivere Balašević, porodica s bebom na ulici

Kratka ispovest Olivere Balašević tera na suze 

Olivera Balašević je nedavno dospela u središte interesovanja javnosti zbog objave romana “Planeta dvorište”, kojim je dokazala da, pored brojnih drugih talenata, poseduje i onaj koji je potreban za vešto igranje rečima, po kom je njen suprug Đorđe prepoznatljiv. Na stranicama spomenute knjige, Olivera je otkrila da je, kao beba, sa majkom i bratom “stanovala” nekoliko dana na klupi ispred novosadske Gradske kuće.

Pročitajte: Nakon Đoletove smrti više ništa nije isto – O Oliveri Balašević danas svi pričaju evo i zašto

Kada su me uputili u Maticu srpsku kako bih dobila dozvolu za štampu bila sam tako ponosna. Predala sam tekst i izašla sa mislima: “Bože, sada su svi pod istim krovom, sa mnogo značajnijim piscima, odnosno njihovim junacima. Tamo je moja teta-Anuška, čika-Kači, Đusika i Ivica, a najpre moja mama i brat.” Pre svega zbog one klupe, koje se ne sećam, ali su mi o njoj pričali – izjavila je na promociji Balaševićeva, kako prenosi “Hello“.

– Mislim da bi mama bila ponosna da je mogla da vidi tu bebu iz njenog naručja koja je savladala onih nekoliko stepenika na ulazu u Gradsku kuću, a onda i nešto više njih do ove sale, gde uživam u toploj atmosferi i dobrodošlici. Bila bi presrećna što su mi pružili priliku da ispričam nešto o našem životu – dodala je spisateljica koja je svojevremeno bila jugoslovenska reprezentativka u gimnastici i nesuđena učesnica “Olimpijskih igara” u Moskvi 1980. godine.

Pročitajte: Vremeplov – Pogledajte kako su izgledali Đorđe i Olivera Balašević na početku njihove ljubavi (foto)

Na kraju konferencije, Olivera je podelila dirljivu anegdotu o tome kako ju je majka naučila da “pomera planine”, aludirajući na planinu od uglja koju su zajedno “pomerile” ispred kuće jednog sugrađanina ne bi li zaradile nešto novca.

Pročitajte: Kada bi tata Đole mogao da vidi sreću svog sina – Oženio se Aleksa Balašević, isplivale prve fotografije sa intimne ceremonije (foto)

– Tog dana savladala sam jednu od najvrednijih lekcija – kako najteže životne izazove pretvarati u igru. Ovo je knjiga o mojoj majci, kojoj sam neizmerno zahvalna što me je naučila da pobeđujem. Ne posvećujem je onoj hrabroj, ponosnoj, tvrdoglavoj i požrtvovanoj ženi, već grubo ošišanoj devojčici na stepeniku teretnog vagona prispelog 1946. na stanicu “Zrenjanin”, gologlavoj Crvenkapi pred špalirom vukova prerušenih u putnike na peronu – vaspitačice, vršnjake i sve ostale. Jer, ona je i Simona i Petra. I Jovana i Jelena. Ona je ja – zaključila je Olivera, navodeći imena svojih ćerki i unuka.

AUTOR: SVET

IZVOR: Espreso / Hello!

FOTO: Bojan Vuković