Novak Đoković portal svet
Svet

maj 25, 2025 14:30

By

Sve o Novakovoj bolesti: Juče osvojio STOTU titulu, a danas se sve saznalo

Proslavljeni teniser Novak Đoković juče je ispisao istoriju kada je u teniskom meču pobedio poljskog protivnika Huberta Hurkača u finalu ATP 250 turnira u Ženevi rezultatom 5:7, 7:6(2), 7:6 (2) i tako osvojio 100. titulu u karijeri. Ovaj veliki uspeh samo je učrstio tron slavnog tenisera koji se tokom karijere susreo sa brojnim izazovima u karijeri koje je uspeo da prebrodi. Najveće prepreke su mu bile one zdravstvene koje su pretile čak da mu za ceo život stopiraju karijeru.

Novak Đoković izbacio gluten i od tada mu se promenio život

Naime, Novak je pre nekoliko godina otkrio da boluje od celijakije što ga je sve više smanjivalo njegovu energiju, pa je teniser sve više bio hronično umoran. Nakon uspostavljene dijagnoze nije mirovao, te je odmah poduzeo mere kako bi rešio ovaj zdravstveni problem i vratio se na teren jači nego ikad.

Novak Đoković portal svet

Ivan Vučićević

Novak je prešao na bezglutensku ishranu, što se brzo pozitivno odrazilo na njegovo opšte stanje, formu i igru, a na njegovom zvaničnom sajtu odlučio je da podelio sa javnošću šta je to celijaklije i kako i kako se zdravstveno stanje može poboljšati zahvaljujući zdravoj ishrani. Teniser je izbacio gluten 2010. godine značajno podigao nivo energije i da se gotovo odmah rešio hroničnog umora.

– Izbacivanje glutena, proteina koji se nalazi u pšenici i drugim žitaricama, eliminisalo je glavni uzrok upala i probavnih problema. Ova promena nije samo poboljšala njegovu probavu, već je pomogla i u smanjenju upala u celom telu, što je ključno za oporavak i performanse u fizički zahtevnom sportu kao što je tenis. Izbegavanjem glutena, Đoković je uspeo da održi konstantan nivo energije i koncentracije, kako na terenu, tako i van njega – piše na sajtu slavnog tenisera koji od trenutka kada je dobio ovu dijagnozu ne konzumira ništa što potiče od životinja, uključujući meso, mleko, sir i jaja.

Novak Đoković portal svet

Antonio Ahel/Ata images

Novak je izbacio i šećer, koji mu je takođe remetio svakodnevne aktivnosti, a kako se navodi samo jednom se počastio čokoladom, kada je 2012. osvojio Australijan Open.

To, naravno, ne znači da ne konzumira ugljene hidrate – često jede testeninu za ručak, ali isključivo bezglutensku. On zapravo izbegava prerađene šećere koji se nalaze u slatkišima i gaziranim pićima.

Slatkiš kojem ne može da odoli su urme – bogate vlaknima i sa niskim glikemijskim indeksom (42), sjajan su izbor kada poželite desert.


AUTOR: Svet

IZVOR: Kurir Stil

FOTO: Getty Images; Ivan Vučićević; ATA Images/Antonio Ahel