Star

23 Novembra, 2020 18:00

Persona non grata! Georgievu ZABRANILI ULAZAK u Crnu Goru narednih 10 godina!

Uprava policije Herceg Novi zabranila je pevaču Vladi Georgievu ulazak u Crnu Goru do 2030. godine, saopštila je advokatska kancelarija Tomanović, koja zastupa Georgieva.

Okomili se na njega!

Iz ove advokatske kancelarije podsećaju da je MUP Crne Gore prvo usvojio njihovu žalbu, u kojoj je navedeno da je zabrana ulaska pravno neodrživa, jer nije naveden razlog zbog kojeg bi mu bio zabranjen ulazak, a onda je Policijska uprava Herceg Novi u ponovnom postupku ulazak zabranila na 10 godina.

Kako prenose beogradski mediji, u saopštenju se izražava uverenje da će drugostepeni organ prihvatiti pravnu argumentaciju i Georgievu  poništiti zabranu ulaska u Crnu Goru.

– U međunarodnoj pravnoj praksi oblik degradirajućeg tretmana pojedinca postoji uvek, kada država postupa bez legitimnog cilja, disproporacionalno i ciljano uvredljivo prema pojedincu, jer i strancu pri ulasku u zemlju pripadaju prava garantovana brojnim međunarodnim pravnim dokumentima. Kao pravni zastupnici Vlade Georgieva, uvereni smo da će Vlada Crne Gore prihvatiti stav da i stranac ima svoja prava i da moć države da izriče zabrane pojedincu mora biti ograničena osnovnim standardima vladavine prava – navode advokati kancelarije Tomanović.

Georgiev je krajem avgusta vraćen sa graničnog prelaza Sitnica u BiH zbog, kako je saopšteno tada iz crnogorske Uprave policije, zabrane ulaska u Crnu Goru.

– DPS i ovakvo obračunavanje sa Srbima. Na zdravlje vam i na obraz! – napisao je tada Georgiev na Tviteru.

FOTO: BOJAN VUKOVIĆ/STAR